Lantmäteriet

Väntan över för många av markägarna i omarronderingen Stora Tuna

Dela

För flertalet av markägarna som omfattas av omarronderingen Stora Tuna är väntan över. De kan nu tillträda sina nya innehav av skog och skogsmark. Därmed är ytterligare ett viktigt steg taget i det som är det kanske största ärendet i Lantmäteriets historia.

För det stora flertalet markägare som nu kan tillträda sitt nya innehav var tillträdesdagen, formellt sett, den 23 juni. Det gäller för skog och skogsmark.

För dessa markområden upphörde avverkningsförbudet också den 23 juni. För åker och betesmark är tillträdesdagen den 1 november 2021.

Fastighetsregistret kommer att uppdateras med den nya fastighetsindelningen inom kort.

Tre överklaganden prövas i mark- och miljööverdomstolen

Lantmäteriet fattade beslut i omarronderingen Stora Tuna den 14 oktober i fjol. Ärendet omfattar större delen av Borlänge kommun, cirka 23 000 ha och runt 1 500 sakägare.

Den 23 juni i år meddelade Mark- och miljööverdomstolen (mål 4443-21) att man beviljar prövningstillstånd avseende tre delar som har överklagats.

- De beviljade prövningstillstånden är inte av den art att de hindrar tillträde för det stora flertalet markägare som är berörda av omarronderingen, säger Elisabeth Olsson som är enhetschef på Lantmäteriet.

Tidplanen för likvidutväxling

Likvidutväxlingen för de markägare som nu fått tillträde till sin mark kommer att påbörjas under hösten och hanteras med hjälp av Leksands Sparbank. Information och inbetalningskort med anvisningar kommer att skickas ut i samband med att det påbörjas.

För de markägare som berörs av domstolens prövning kommer tillträde och likvidutväxling inte kunna ske förrän domstolen prövning är genomförd. Frågor om tidplanen för prövningen hänvisas till mark och miljööverdomstolen.

De markägare som inte kan tillträda sina nya skiften kommer att kontaktas separat.

För mer information, kontakta:

Elisabeth Olsson, enhetschef Lantmäteriet

Tel: 026-63 37 18

E-post: elisabeth.olsson@lm.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Lantmäteriet
Lantmäteriet

 801 82 Gävle

0771 - 63 63 63http://www.lantmateriet.se

Lantmäteriet bidrar till ett hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling. Vi skapar förutsättningar för att man tryggt ska kunna köpa, äga och sälja fastigheter. Det är via oss du kan söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
Lantmäteriet har omkring 2 000 medarbetare fördelade på cirka 50 orter. Huvudkontoret ligger i Gävle.

Följ Lantmäteriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet

Brist på anslag ger längre väntetider för spridningstillstånd21.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Målet är att den som söker spridningstillstånd ska få ett beslut inom fem arbetsdagar. För närvarande är väntetiden 19 arbetsdagar. - Vi möts varje dag av irritation och frustration från många av de som väntar. Till dem säger vi att vi gör vad vi kan, men vi saknar helt enkelt medel för att kunna utföra uppdraget, säger Anders Sandin, verksamhetsområdeschef på Lantmäteriet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum