Unionen

Var fjärde handelsanställd vill engagera sig i för hållbar handel

Dela

Anställda inom handelsbranschen är oroade över branschens miljöpåverkan och var fjärde anställd vill engagera sig för en mer hållbar utveckling. Det visar rapporten Vägen till hållbar handel som fackförbundet Unionen släpper idag.

Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen
Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen

- Handelsbranschen har stora utmaningar när det kommer till klimat och miljöpåverkan. För att bli mer långsiktigt hållbar måste branschen ställa om, säger Peter Hellberg, 1:e vice ordförande i Unionen.

I Unionens rapport Vägen till Hållbar handel som släpps i dag har Unionen undersökt medlemmars syn på hållbarhet inom den egna branschen.

Undersökningen visar att mer än häften av medlemmarna är oroade över handelsbranschens negativa klimat- och miljöpåverkan. Tre av fyra anser att handeln behöver minska sin klimatpåverkan och ta ett ökat ansvar.

Drygt var fjärde svarar att de kan tänka sig att engagera sig för att minska arbetsplatsens påverkan på miljö och klimat.

- Unionens medlemmar är engagerade i hållbarhetsfrågor och de vill bidra till en positiv utveckling. Ett större inflytande från medarbetarna skulle öka möjligheterna för branschen att nå miljö- och klimatmålen, menar Peter Hellberg.

Mindre än hälften, 44 procent, uppger i undersökningen att miljö och klimatfrågor ingår i utbildning och insatser för kompetensutveckling på arbetsplatsen.

- Företagen mycket att vinna på att ta vara på medarbetarnas stora engagemang, men de måste också satsa mer på att öka kunskapen om miljö och klimatpåverkan, säger Peter Hellberg.

Om undersökningen

Rapporten Vägen till en hållbar handel bygger på en Novus-undersökning som genomförts i slutet av år 2019. 1290 Unionenmedlemmar inom handeln svarade på frågorna. Vanligaste yrken för Unionens medlemmar inom handelsbranschen är chefer i butik och huvudkontor samt säljare och butiksbiträde inom partihandel.

Checklista för ökat miljö och klimatarbete

Vill du ta upp dialogen om klimat på jobbet? Ett första steg är att se över hur den egna organisationen arbetar för att minska klimatavtrycket.

  • Har din arbetsplats en miljöanpassad resepolicy, som hjälper till med att minska utsläppen?
  • Har ni en upphandlings- och/eller inköpspolicy som tar upp klimatkriterier? Hur följer man upp den?
  • Har ni en tjänstebilspolicy som tar hänsyn till klimatet?
  • Klimatkompenserar organisationen? För vad?
  • Vilken typ av elavtal har din arbetsplats? Har ni grön el?
  • Är kontorsbyggnaderna certifierade?
  • Försöker arbetsgivaren arrangera hållbara event, seminarier och konferenser? Finns det riktlinjer för detta?

Nyckelord

Bilder

Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen
Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar, varav mer än 29 000 förtroendevalda på över 86 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Vattenfall Kundservice AB vinner Unionens hbtqi-pris 20217.8.2021 12:17:44 CEST | Pressmeddelande

Genom att ta med arbetet med mångfalds och inkluderingsfrågor i allmänhet och hbtqi-frågor i synnerhet i affärsplanen har Vattenfall Kundservice AB visat att frågorna prioriteras på högsta nivå. Företaget bedriver ett strukturerat och aktivt arbete för att skapa en inkluderande arbetsplats för hbtqi-personer där man blir sedd och accepterad för den man är. För det vinner Vattenfall Kundservice Unionens hbtqi-pris år 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum