If Skadeförsäkring

Var tredje svensk låter spisen vara på medan de sover i jul

Dela
Nu i juletid låter var tredje svensk mat stå och koka på spisen eller i ugnen nattetid medan de sover. Lika många lämnar spisen påslagen när de går hemifrån, visar en ny undersökning av försäkringsbolaget If. Spisen ligger i topp när det gäller att orsaka bränder. December och januari är den tid på året då det sker flest bostadsbränder.

Så här i juletider lagas det mat och bakas extra flitigt i hemmen. Långkok och skinka ska hinna bli klart till julafton. Tyvärr är det också nu som störst antal bostadsbränder inträffar. Spisen är den plats där flest bränder startar. En nyligen genomförd undersökning av försäkringsbolaget If med 3 500 svarande visar att var tredje svensk låter maten lagas på spisen eller i ugnen nattetid medan de sover och när de går hemifrån.

- Långkok i ugnen och mustiga grytor som ska puttra länge på spisen är härliga julklassiker. Men det gäller att ha uppsikt över matlagningen. Många bränder skulle aldrig inträffa om vi var tillräckligt försiktiga. Att lämna spisen eller ugnen utan tillsyn innebär en stor brandrisk, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

31 procent svarar att det händer att de går hemifrån en stund och lämnar maten de har på spisen eller i ugnen utan tillsyn. Lika många uppger i undersökningen att det händer att de går och lägger sig för natten medan maten får stå och puttra.

-Se alltid till att vara hemma när du gör mat som ska tillagas länge. Välj en dag när du vet att du kommer att ha tid. Ska något stå inne väldigt länge så låt det till exempel bli under ett tidigt morgonpass, istället för under natten, säger Caroline Uliana.

De allra flesta bränderna uppstår i en kastrull eller stekpanna. Framför allt när lättantändliga material som matolja och andra fetter hanteras. Torrkokning är också vanligt - när maten man lagar kokar torrt, sedan bränns och till slut börjar brinna.

Det händer också att det börjar brinna i spisfläktar.Fett och sot som samlas i fläktfiltret brinner lätt.

-Det är viktigt att hålla spisfläkten så ren som möjligt. Börjar det brinna i en kastrull kan elden sprida sig och då antända fettet i spisfläkten, säger Caroline Uliana.

Varje år sker cirka 6 000 räddningsinsatser till bränder i bostäder. Bränder på och omkring spisen är vanligaste orsaken till att räddningstjänsten gör en insats till ett flerbostadshus.

Ifs tips – så undviker du brand i köket:

  • Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig spisplattor eller ugn utan tillsyn.
  • Gör rent köksfläkten med jämna mellanrum. Fläktens fettfilter fattar lätt eld. Diska den regelbundet i hett vatten med diskmedel.
  • Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen.
  • Installera en spisvakt som enkelt sagt slår av spisen innan det börjar brinna.
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar.

Ifs tips om det börjar brinna i köket:

  • Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker över elden. Då kväver du elden. Annars använd en brandsläckare (6 kg pulver).
  • Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
  • Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.
  • Dra bort kärlet från spisplattan.
  • Om det fortfarande brinner ta dig ut och ring 112.
Händer det att du lagar mat som får stå och koka på spisen eller i ugnen över natten inför/under jul, t ex långkok, grytor, julskinka?
Ja (Totalt) 31%
Ja, ofta 4%
Ja, det händer 27%
Nej 57%
Lagar aldrig långkok 12%
Händer det att du går hemifrån en stund och lämnar maten du har på spisen eller i ugnen utan tillsyn av någon annan vuxen?
Ja (Totalt) 31%
Ja, ofta 2%
Ja, ibland 9%
Ja, men sällan 21%
Nej, aldrig 69%
   

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november - 6 december 2016 har sammanlagt 3493 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

För mer information om If följ oss på:

Facebook

Twitter

Instagram

Nyhetsrummet på if.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

PRESSINBJUDAN: Nu startar återuppbyggnaden av nedbrunna fastigheten – Ronneby först ut i Sverige med nytt hållbart byggkoncept11.9.2024 13:51:30 CEST | Pressmeddelande

I juni 2023 drabbades en träfastighet från 1800-talet i centrala Ronneby av en kraftig brand som ledde till att fastigheten totalförstördes. Nu sätts första spadtaget i återuppbyggnaden av det nya huset som blir något av en banbrytare inom hållbarhet. Byggnaden var försäkrad hos försäkringsbolaget If som har premiär i Ronneby för ett helt nytt sätt att premiera hållbarhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye