Varannan svensk mer intresserad av vego

Dela

En av fem svenskar under 30 år är vegetarianer eller veganer och varannan svensk har ett ökat intresse för vegetarisk mat idag jämfört med för bara ett år sedan. Det visar en ny opinionsundersökning från Djurens Rätt.

Att det sveper en vegovåg över Sverige är tydligt, och särskilt tydligt går detta att se bland unga. I åldersgruppen 18-29 år och bland studenter är idag var femte person vegetarian eller vegan enligt en ny opinionsundersökning som Djurens Rätt presenterar idag.

Totalt svarade nästan var tionde svensk (9 %) att de är vegetarianer eller veganer. Andelen personer där intresset för vego har ökat är betydligt större nu än för bara två år sedan – nästan varannan svensk (47 %) som inte redan idag är vegetarian eller vegan har ökat sitt intresse för att välja vego under de senaste 12 månaderna.

Sedan 2009 har Djurens Rätt genomfört opinionsundersökningar för att ta reda på hur stor andel av svenskarna som ser sig själva som vegetarianer eller veganer. Under de senaste åren har siffran legat stadigt runt 10 %.

– Att var tionde svensk ser sig själv som vegetarian eller vegan har visat sig i flera undersökningar under de senaste åren. Samtidigt har försäljningen av vegoprodukter exploderat och nu ökar intresset för att välja vego hos allt fler. Det är en glädjande tendens där vi kan se att allt fler väljer vego, mer eller mindre regelbundet, men utan att nödvändigtvis definiera sig själv som vegetarian eller vegan, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Opinionsundersökningen är genomförd av analys- och opinionsföretaget Novus via 1 000 slumpmässigt genomförda telefonintervjuer med den svenska allmänheten under april 2017. Underlaget till opinionsundersökningen finns på www.djurensratt.se/opinionsundersokningar

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum