Vårdföretagarna

Vårdföretagarna kommenterar skiftet av GD på Försäkringskassan

Dela

Med anledning av regeringens besked om skiftet av Försäkringskassans generaldirektör ger Vårdföretagarna följande kommentar.

Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna
Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna

- Försäkringskassans nästa generaldirektör måste flytta fokus från besparingar till assistansens framtid. För att vårda LSS-reformen måste Försäkringskassan bekämpa fusk, men utan att det går ut över seriösa utförare med kollektivtal. Ersättningen måste hanteras rättssäkert och med hjälp av modern teknik. Vårdföretagarna vill vara en konstruktiv partner i det arbetet, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna har kritiserat Försäkringskassan för grava brister i hanteringen av den statliga assistansersättningen. Administrativa problem har försenat utbetalningar, vilket inneburit svårigheter för företag att till exempel betala ut löner. Vårdföretagarna har en dialog med Försäkringskassan för att lösa problemen.

Här är Vårdföretagarnas konkreta förslag till Försäkringskassans nästa generaldirektör:

  • Bättre samarbete med IVO i samband med vandelsprövning. Prövningen måste omfatta samtliga ledande personer i assistansbolagen vid ansökan om tillstånd.
  • Inför ett nationellt kvalitetsregister där var och en kan gå in och jämföra kvaliteten mellan olika assistansutförare, inklusive kommunala verksamheter.
  • Det måste bli ordning och reda på utbetalningar till utförarna och en rättssäker hantering av inskickade handlingar. 

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna
Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum