Universal Robots

Världens största hub för samarbetsrobotar byggs i Danmark

Dela

Danmarks två största industrirobotföretag, Mobile Industrial Robots och Universal Robots, investerar 36 miljoner dollar i en gemensam anläggning i Odense. Företagen ska dela 32 000 kvadratmeter i vad som kommer att bli världens största hub för utveckling av kollaborativa robotar, så kallade cobots.

Till vänster Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots (MiR) och till höger Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots.
Till vänster Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots (MiR) och till höger Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots.

Kollaborativa robotar, även kallade samarbetsrobotar eller cobotar, är en typ av användarvänliga robotar som arbetar sida vid sida med människor i industrimiljö. Cobotar förbättrar både arbetsmiljö och produktivitet och är det snabbast växande segmentet inom industriell automatisering.

Amerikanskt stöd

Med ekonomiskt stöd från det amerikanska moderbolaget Teradyne har de båda danska cobotföretagen Mobile Industrial Robots och Universal Robots förvärvat en 50 000 kvadratmeter stor tomt i Odense, Danmarks tredje största stad. 36 miljoner dollar investeras i den nya gemensamma anläggningen. Det nya cobotnavet stärker de danska robotföretagens position och gör Odense till världens ”cobothuvudstad”.

Det är inte första gången Teradyne stöttar utvecklingen av den danska robotindustrin. Hittills har det amerikanska företaget lagt mer än en halv miljard dollar på de båda unga danska cobottillverkarna.

– Mobile Industrial Robots och Universal Robots är världsledande inom den cobotrevolution vi ser idag, som gör automatiseringslösningar tillgängliga för företag i alla storlekar. Teradyne fortsätter att investera i utvecklingen av nya produkter, lösningar och försäljningskanaler och den nya anläggningen i Odense är en viktig del av vår tillväxtstrategi, säger Mark Jagiela, vd och koncernchef för Teradyne.

Lockar arbetskraft från hela världen

Den nya anläggningen kommer att byggas nära Universal Robots nuvarande huvudkontor, som också blir en del av det nya cobotnavet. Universal Robots och Mobile Industrial Robots kommer att fortsätta som två separata företag. Målet är att skapa en attraktiv miljö som kan hjälpa till att locka ny arbetskraft, så att företagen kan fortsätta växa.

– Att bygga världens största cobothub här i Odense är ingen tillfällighet. Danmark är världsledande på cobotmarknaden och med en professionell och attraktiv arbetsplats kan vi locka talanger från hela världen, säger Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots.

Mobile Industrial Robots har anställt 100 nya medarbetare under förra året, och Universal Robots 280 de senaste två åren. Idag har de två företagen 160 respektive 450 anställda med säte i Danmark. Universal Robots sysselsätter nästan 700 personer över hela världen medan Mobile Industrial Robots har ungefär 220 anställda globalt.

Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots, ser en enorm potential i cobotmarknaden.

– Marknaden förväntas växa med nästan 12 miljarder dollar till år 2030, enligt ABI Research. Men redan nu har både Universal Robots och Mobile Industrial Robots vuxit ur de nuvarande kontoren i Odense. Vi är glada att kunna investera vidare i den unika robotmiljö som finns här, som vi byggt upp under de senaste tio åren, säger Jürgen von Hollen.

Växande bransch

Den danska robotindustrin blomstrar. Den sysselsätter idag 8500 personer, men kommer att växa till 25 000 personer de närmaste fem åren, enligt en prognos från analysfirman Damvad.

De danska robotföretagens totala intäkter ökade med 18 procent under 2018 och uppgick till 995 miljoner dollar, medan exporten ökade med 26 procent. Det är anmärkningsvärt, med tanke på att Danmark för femton år sedan inte hade någon robotindustri att tala om överhuvudtaget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Till vänster Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots (MiR) och till höger Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots.
Till vänster Thomas Visti, vd för Mobile Industrial Robots (MiR) och till höger Jürgen von Hollen, vd för Universal Robots.
Ladda ned bild
Arkitektens visionsbild av Cobot Hub i Odense.
Arkitektens visionsbild av Cobot Hub i Odense.
Ladda ned bild
Nyheten om världens största hub för robottillverkning avslöjades av Danmarks näringsminister Simon Kollerup.
Nyheten om världens största hub för robottillverkning avslöjades av Danmarks näringsminister Simon Kollerup.
Ladda ned bild

Om

Om Universal Robots

 • Universal Robots grundades 2005. Idén var att göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda, flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan den första samarbetsroboten (cobot) lanserades 2008 har företaget växt betydligt och UR-cobotar säljs nu över hela världen.
 • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Polen, Ungern, Rumänien, Ryssland, Turkiet, Kina, Indien, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan och Mexiko.
 • År 2019 hade Universal Robots en omsättning på 248 miljoner USD.
 • Mer information finns på universal-robots.com/se

Om Mobile Industrial Robots

 • Mobile Industrial Robots (MiR) utvecklar branschens mest avancerade utbud av autonoma mobila robotar (AMR) som snabbt, enkelt och kostnadseffektivt hanterar intern logistik. Bland kunderna finns tillverkningsindustrer, logistikcentra och sjukhus runt om i världen.
 • MiR har snabbt etablerat ett globalt distributionsnätverk i mer än 60 länder med regionala kontor i New York, San Diego, Singapore, Frankfurt, Barcelona, Tokyo och Shanghai.
 • År 2019 hade MiR en omsättning på 44 miljoner USD. MiR har sitt huvudkontor i Odense, Danmark.
 • Mer information finns på mobile-industrial-robots.com

Om Teradyne

 • Teradyne (NASDAQ:TER) utvecklar och levererar innovation inom uppkopplade enheter, medicinsk utrustning och datalagring.
 • Teradynes avancerade lösningar inom test och automatisering för exempelvis tillverkningsindustrin garanterar att produkter presterar enligt design. 
 • 2019 hade Teradyne intäkter på cirka 2,3 miljarder dollar och 5 400 anställda världen över. 
 • Mer information på teradyne.com

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

Robotar hjälper Lundaföretag klara konkurrens från Kina23.11.2020 14:48:39 CETPressmeddelande

På Ideon i Lund står två robotar från Universal Robots och ritar cirklar och streck på stora bildskärmar. Varje millimeter av företaget FlatFrogs digitala whiteboards kvalitetstestas, och robotarnas insats är ovärderlig för att Lundaföretaget ska hålla kvaliteten uppe och klara konkurrensen med framför allt Kina. Läs det senaste inlägget på UR-bloggen och lär om hur svenska företag automatiserar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum