Värmdö Kommun

Värmdöbornas bild av coronakrisen blir fotoutställning i Fotoparken

Dela

Hur förändrades livet och vardagen för värmdöborna av coronapandemin? Fotografen och journalisten Elisabeth Ubbe har dokumenterat 56 värmdöbor genom projektet Min bild. Projektet mynnar nu ut i en utställning i Fotoparken i Gustavsberg.

Projektet är ett samarbete med Värmdö kommun och startade under våren 2020. Från den 4 maj fram till den 20 juli har ett nytt porträtt presenterats varje vardag på kommunens hemsida, Facebook och i kommunhusets entré.

Porträtten är en del av Värmdös historia och en del av historiebeskrivningen om hur människor och samhället påverkades av coronavirusets effekter.

”Genom Elisabeth Ubbes individuella personporträtt och intervjuer bidrar vi till att dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen, mitt under krisen. Jag är stolt över projektet och hur det nu mynnar ut i årets sista utställning i Fotoparken”, säger Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef i Värmdö.

56 olika perspektiv

Totalt har 56 personer på Värmdö bidragit med sin upplevelse av hur coronapandemin har påverkat dem. Fotograf Elisabeth Ubbes förhoppning är att alla, oavsett bakgrund, ålder, yrke eller kön, ska kunna spegla sig i varandras upplevelser och att berättelserna ska kunna bidra till att skapa en känsla av samhörighet:

”Att få ta del av deras berättelser har varit som att resa mellan olika världsdelar väldigt snabbt och utan paus. Jag har kastats mellan upplevelsen av att nästan inget har ändrats till att tillvaron helt slagits i spillror. En surrealistisk upplevelse för mig, men i varje möte med var och en av de 56 personerna har jag hittat något jag själv kan relatera till”, säger Ubbe.

Projektet finns att se från den 28 september som en utomhusutställning i Fotoparken. Bilder från projektet går också att se i kommunhusets entré. Läs också mer på varmdo.se/minbild  

Om fotograf Elisabeth Ubbe

Elisabeth Ubbe är bildjournalist med en bakgrund som barnmorska. Hon började sin journalistiska bana på Nacka Värmdö Posten och rör sig nu mellan lokala och internationella uppdrag för tidningar som till exempel The New York Times. Elisabeth Ubbe arbetar även med egna projekt som blir utställningar och böcker. Hennes fotografier präglas av de människor som hon avbildar i lika hög grad som av det intryck de gör på oss som ser bilderna.

Om Fotoparken

Fotoparken är Värmdö kommuns permanenta utomhusutställning för samtida fotografi i Gustavsberg. Avsikten är att skapa en dynamisk plats där de fotografiska uttrycken varieras genom cirka tre nya utställningar per år. Utställningarna görs i samarbete med curators och fotografer i Sverige och internationellt. Allmänheten kan ta del av utställningarna gratis, när som helst på dygnet och året om.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik NornvallKontorschef, Kultur- & fritidskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

0857047448fredrik.nornvall@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum