Skogsstyrelsen

Värmen gynnar tallstekel – angrepp i södra Sverige

Dela
Den senaste tidens varma väder har gynnat den röda tallstekeln. Rapporter kommer nu från många platser i södra Sverige om angrepp på tallskog där stekelns larver äter upp tallarnas barr och minskar tillväxten i skogen.
Larver av röd tallstekel äter upp trädets barr. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen
Larver av röd tallstekel äter upp trädets barr. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen

Det är skogsägare men också skogskonsulenter vid Skogsstyrelsen som senaste veckan rapporterat om angrepp på tallskog runt om i södra Sverige. Det handlar om flera olika platser i Småland, Hökensås i Västergötland men också i Värmland och Dalsland. Även förra året vid den här tiden kom uppgifter som indikerade ett större utbrott över södra Sverige.

– Att rapporterna kommer så tätt nu och från så många olika områden tyder på att det är ett större angrepp i södra Sverige. Jag är inte förvånad eftersom det varma vädret är idealiskt för röda tallstekeln, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert vid Skogsstyrelsen.

Tallstekeln är just nu i larvstadiet och ett angrepp kan se dramatiskt ut eftersom de äldre barren blir skadade och bruna när larverna ätit. Efter flera års angrepp kan tallen bli väldigt gles. Träden överlever dock om inte angrepp som andra skadedjur drabbar den och årets skott gör den grön igen.

Däremot minskar det tillväxten och det finns också en ökad risk för att tallarna blir angripna av ett annat skadedjur: märgborren. Märgborren äter ur årsskotten och blir det många märgborrar i år riskerar träden att bli väldigt tomma på barr. Det viktigaste för skogsägaren är därför att ha koll på sin skog och på sikt se till att minska mängden märgborrar.

– Bästa skyddsåtgärden är att ta hand om vinterns färska vindfällen och snöbrott av tall och transportera virket till industrin så fort som möjligt, allra senast 1 juli. Är det små mängder går det att fräsa av skorpbarken så snart som möjligt, då hackas märgborrarna sönder, säger Gunnar Isacsson.

Samtidigt är det just nu extra viktigt att vara försiktig i skogen med tanke på den stora brandfaran. Tänk särskilt på hur varma redskap och maskiner hanteras.

Röd tallstekel brukar återkomma i cykler om knappt tio år. En orsak är att den röda tallstekeln efter några års angrepp självdör av ett virus som tar död på populationen.

Mer information:

Gunnar Isacsson, insektsexpert, Skogsstyrelsen, 0451-38 31 04, gunnar.isacsson@skogsstyrelsen.se,

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Kontakter

Peter Jernberg
Pressansvarig
036-359330 (direkt)
076-785 93 30 (mobil)
peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Larver av röd tallstekel äter upp trädets barr. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen
Larver av röd tallstekel äter upp trädets barr. Foto: Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.

Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den. 

Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.

Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye