Värmen har satt fart på granbarkborrarna

Tusentals granbarkborrar har nu fångats in i de övervakningsfällor som Skogsstyrelsen och skogsbruket har utplacerade över hela landet. Det är ett tecken på att huvudsvärmningen är igång och att granbarkborrarna nu är på jakt efter nya granar att attackera.
– Eftersom värmen ser ut att hålla i sig ett tag till kommer svärmningen troligen att fortsätta. Nu är risken stor att vi får nya angrepp på stående skog i framförallt södra och mellersta delarna av landet, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre, Skogsstyrelsen.
Svärmningen är nu som intensivast i Götaland och Svealand med toppnoteringar i Uppsala, Örebro och Värmlands län. Svärmningsaktivitet har även noterats längre norrut i exempelvis Gävleborgs och Jämtlands län.
Viktigt upptäcka angreppen tidigt
Skogsstyrelsen och skogsbruket uppmanar nu alla skogsägare som har granskog i dessa områden att kontrollera sin skog.
– På med stövlarna och ge dig ut i skogen. Håll extra uppsikt vid hyggeskanter och där du eventuellt haft angrepp tidigare, där är risken som störst att du får nya skador. Ju tidigare du upptäcker de nya angreppen desto effektivare blir bekämpningen och desto mer av virkesvärdet kan du rädda, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog.
Under perioden maj till augusti, när granbarkborren svärmar, är det som mest effektivt att bekämpa granbarkborren. Då bör du som är skogsägare kontrollera din skog minst var fjärde vecka för att upptäcka nya angrepp.
Följ svärmningsövervakningen och se aktuella fångstresultat
Mer information
Mattias Sparf, skogskonsulent, Skogsstyrelsen, 013-32 97 47, mattias.sparf@skogsstyrelsen.se
Magnus Sääf, skogsförvaltare, Mellanskog, 010-482 81 55, magnus.saaf@mellanskog.se
Skogsstyrelsens pressjour, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder


Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
Omfattande skador i Norra Jämtland efter stormen, 17-18 januari3.2.2025 13:55:23 CET | Pressmeddelande
Stora delar av Norra Sverige har påverkats av ovädret som drog fram under den 17-18 januari. Mest drabbat är nordvästra Jämtland. En preliminär bedömning är att cirka 100 000 kubikmeter volym skog har skadats i stormen.
Fyra av tio fornlämningsområden skadade vid skogsbruk17.12.2024 09:34:13 CET | Pressmeddelande
38 procent av de fornlämningsområden som finns i skogen har skadats i samband med skogsbruk. Det visar inventeringar som Skogsstyrelsen har gjort. Fornlämningsområdet är lagligt sett en del av fornlämningen och många miljöer som berättar människors historia riskerar att bli förstörda för all framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum