Veterinärbrist hotar djurhälsan

Svensk Djursjukvård släpper i dag sin branschrapport för 2018. Den ger en tydlig bild av djursjukvårdens utveckling och utmaningar. Det står klart att det stora hotet mot djurhälsa och en fortsatt växande bransch är bristen på utbildad personal.
Den svenska djursjukvården fortsatte att växa 2018, både vad gäller omsättning och antal anställda, och svarar därmed mot den kraftigt växande efterfrågan på avancerad vård. Samtidigt är bristen på djursjukskötare och veterinärer stor, en bild som delas av Svensk Djursjukvårds medlemmar.
Det är många saker på djurklinikerna som bara får göras av legitimerad personal. Det gör behovet extra märkbart för branschens företag.
Hela 97 procent av medlemsföretagen anger att branschens framtidsutsikter är ljusa, men de viktigaste frågorna kommande år är båda relaterade till det stora rekryteringsbehovet av legitimerade djursjukskötare och veterinärer.
Det finns flera saker som Svensk Djursjukvård vill göra, men det viktigaste för att lösa bristen handlar om att skapa fler utbildningsplatser. Därför borde SLU öka antalet utbildningsplatser och fler utbildningsanordnare än SLU bör erbjuda utbildningarna. Som det ser ut i dag är det bara SLU Uppsala som utbildar veterinärer och djursjukskötare.
– Vi har gjort oss beroende av att andra länder utbildar veterinärer åt oss, ändå räcker det inte till. Vi måste helt enkelt säkra upp vår egen kompetensförsörjning. Och det kan bara göras med fler utbildningsplatser. Ett första steg är att utbilda fler veterinärer vid SLU, säger Karin Ronander Verksamhetschef Anicura Stockholm.
Rekryteringsbehovet är fortsatt mycket stort, och äventyrar på sikt både branschens tillväxt och djurhälsan. Svensk Djursjukvårds medlemsföretag anger att rekryteringsbehovet de kommande 12 månaderna är 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 177 djursjukskötare och djurvårdare på utökad nivå (nivå 2 och 3), se bifogad pdf.
Svensk Djursjukvård är en av fem sektioner i Gröna arbetsgivare och företräder 160 företag med 221 kliniker, som sammanlagt har närmare 3 700 anställda. Vårt mål är trygga djur och hög kvalitet inom djursjukvården.
Kontakt:
Lena-Liisa Tengblad, vd, 08-762 72 13
Emma Terander, ansvarig samhällspåverkan och omvärld, 070-317 72 57
Fotografier av Fredrik Persson
Nyckelord
Kontakter
Emma TeranderAnsvarig samhällspåverkan och omvärld
Tel:08-762 72 57emma.terander@grona.orgLena-Liisa TengbladVd
Tel:08-762 72 13lena-liisa.tengblad@grona.orgBilder
Dokument
Om
Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna som består av 4 000 företag inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Löneförhandlingarna för djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet startar11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en turbulent ekonomisk tid har Gröna arbetsgivare och Seko växlat krav inför avtalsförhandlingarna för svensk djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet. Den pågående lågkonjunkturen påverkar svensk djursjukvård kraftigt och 37 procent av företagen upplever en lägre efterfrågan.
Nu startar löneförhandlingar som kan påverka livsmedelsproduktionen8.4.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Livs har växlat krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för det svenska lantbruket. Två viktiga frågor för att ge lantbruket bättre förutsättningar är flexiblare arbetstider för att klara säsongerna och att inte försvåra kompetensförsörjningen genom låglönesatsningar som höjer trösklarna in i branschen.
Djurägare håller i plånboken – andelen akuta veterinärbesök ökar3.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade antalet veterinärbesök med 200 000 jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen akuta besök och djuren kräver mer omfattande vård när de väl kommer in. Det visar en ny rapport från Gröna arbetsgivare för Svensk Djursjukvård.
Löneökningstakten växlar ner, men för lite1.4.2025 02:43:07 CEST | Pressmeddelande
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.
Gröna arbetsgivare positiva till Miljöpartiets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för lantbrukare31.3.2025 15:42:31 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare är positiva till Miljöpartiets förslag om halverad arbetsgivaravgift för lantbrukare och livsmedelstillverkare. Lägre kostnader för att anställa skulle vara positivt för både lantbrukets möjligheter att anställa och Sveriges livsmedelsberedskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum