Gröna arbetsgivare

Veterinärbrist hotar djurhälsan

Dela
14 av 15 sökande till veterinärutbildningen får inte någon plats. Samtidigt skriker klinikerna efter kompetensen. Branschens behov är drygt tre gånger så många som utbildas i Sverige varje år. På sikt är den bristen ett hot mot djurhälsan.

Svensk Djursjukvård släpper i dag sin branschrapport för 2018. Den ger en tydlig bild av djursjukvårdens utveckling och utmaningar. Det står klart att det stora hotet mot djurhälsa och en fortsatt växande bransch är bristen på utbildad personal.

Den svenska djursjukvården fortsatte att växa 2018, både vad gäller omsättning och antal anställda, och svarar därmed mot den kraftigt växande efterfrågan på avancerad vård. Samtidigt är bristen på djursjukskötare och veterinärer stor, en bild som delas av Svensk Djursjukvårds medlemmar.

Det är många saker på djurklinikerna som bara får göras av legitimerad personal. Det gör behovet extra märkbart för branschens företag.

Hela 97 procent av medlemsföretagen anger att branschens framtidsutsikter är ljusa, men de viktigaste frågorna kommande år är båda relaterade till det stora rekryteringsbehovet av legitimerade djursjukskötare och veterinärer.

Det finns flera saker som Svensk Djursjukvård vill göra, men det viktigaste för att lösa bristen handlar om att skapa fler utbildningsplatser. Därför borde SLU öka antalet utbildningsplatser och fler utbildningsanordnare än SLU bör erbjuda utbildningarna. Som det ser ut i dag är det bara SLU Uppsala som utbildar veterinärer och djursjukskötare.

– Vi har gjort oss beroende av att andra länder utbildar veterinärer åt oss, ändå räcker det inte till. Vi måste helt enkelt säkra upp vår egen kompetensförsörjning. Och det kan bara göras med fler utbildningsplatser. Ett första steg är att utbilda fler veterinärer vid SLU, säger Karin Ronander Verksamhetschef Anicura Stockholm.

Rekryteringsbehovet är fortsatt mycket stort, och äventyrar på sikt både branschens tillväxt och djurhälsan. Svensk Djursjukvårds medlemsföretag anger att rekryteringsbehovet de kommande 12 månaderna är 346 veterinärer, varav 70 med specialistkompetens, samt 177 djursjukskötare och djurvårdare på utökad nivå (nivå 2 och 3), se bifogad pdf.

Svensk Djursjukvård är en av fem sektioner i Gröna arbetsgivare och företräder 160 företag med 221 kliniker, som sammanlagt har närmare 3 700 anställda. Vårt mål är trygga djur och hög kvalitet inom djursjukvården.

Kontakt:

Lena-Liisa Tengblad, vd, 08-762 72 13

Emma Terander, ansvarig samhällspåverkan och omvärld, 070-317 72 57

Fotografier av Fredrik Persson

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Bristande insikt hos regeringen18.2.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Regeringen har nu meddelat att man ser arbetskraftsinvandringen som ett problem snarare än en kritisk resurs, förutom när det gäller högkvalificerad kompetens till industrin. Att de gröna näringarna ska sätta sin förhoppning till att en myndighetsanalys ska ge dem undantag från lönegolvet skickar fel signaler till de företag som samtidigt beskrivs som kritiska för ökad självhushållning och ett hållbart skogsbruk.

Statlig utredning drar samma slutsatser som Svensk Djursjukvård7.11.2022 15:28:53 CET | Pressmeddelande

Utredningen En hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur har presenterats och drar samma slutsatser som Svensk Djursjukvård. Särskilt viktiga är förslagen om att utöka antalet utbildningsplatser för veterinärer, möjlighet att utbildas till djurvårdare på distans, att journalföring på engelska ska tillåtas och att djurvårdare ska kunna validera sina kunskaper.

Feltänkt att kräva högre löneökningstakt samtidigt som vi går in i en lågkonjunktur31.10.2022 14:40:13 CET | Pressmeddelande

Facken inom industrin missbedömer företagens utrymme för ökade lönekostnader när de med 4,4 procent kräver högre löneökningar än någonsin tidigare. Ska vi snabbt kunna ta oss tillbaka till en situation med välmående företag och ökande reallöner måste denna lönerörelse bli mycket återhållsam säger förhandlingscheferna för Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare och Trä och Möbelföretagen, TMF, i en gemensam kommentar till Facken inom industrins avtalskrav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum