Värmdö Kommun

Viktiga pusselbitar för infrastrukturen på Värmdö

Dela

Under torsdagen den 3 juni presenterade Värmdö kommun, Nacka kommun och Vaxholm stad viktiga infrastrukturinvesteringar för kommunerna.

Värmdö och Nacka kommun har idag tillsammans drygt 150 000 invånare. År 2030 beräknas kommunerna ha närmare 200 000 invånare. För att åstadkomma utveckling som bidrar till kommunernas tillväxt, krävs stora infrastrukturinvesteringar vilka presenterades för Trafikverket i ett möte under torsdagen.

- Det är avgörande att vi är tydliga i vår kommunikation med Trafikverket och i kraven vi ställer på infrastrukturen. Jag lyfte flera frågor men framförallt bygget av Östlig förbindelse och att Skurubron inte ska finansieras med avgifter. En statlig väg ska vara statligt finansierat, särskilt när inte ens avtalet som Trafikverket skrivit med Nacka har kunnat hållas, säger kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör.

Pusselbitarna för infrastrukturen

Under mötet avhandlades infrastruktur som påverkar Värmdö, Nacka och Vaxholm. En av punkterna är väg 222 och väg 274 där kommunerna menar att vägarna saknar kapacitet. Vidare avhandlades de många förseningarna av ombyggnationen av Grisslingerakan. Sträckan beskrivs ofta som en flaskhals för hela Värmdölandet och kommunen anser att detta måste åtgärdats skyndsamt.

En annan viktig punkt är finansieringen av framtagna vägplaner. Det finns i dagsläget många planer som inte har finansierats, till exempel cykelvägen vid trafikplats Gustavsberg och till Ingarö samt Hemmesta vägskäl. Detta behöver förbättras så att stadsbyggnadsplaneringen inte står still.

Slutligen tar kommunerna upp finansieringen av Skurubron. Avsikten var att bron skulle byggas med start 2014. Eftersom staten försenade brobygget till 2019, anser kommunen att de grundläggande villkoren för avtalet inte uppfyllts. Därmed är det inte skäligt eller rimligt att staten tar ut avgifter på den nya bron. Staten bör i stället ta fullt ansvar för finansieringen av hela den nya bron, på samma sätt som för övriga statliga vägar, och inte belasta Nacka- och Värmdöborna med nya avgifter.

Nyckelord

Kontakter

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande, Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

Tel:08-570 471 20deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Värmdö begär möte med Trafikverket16.8.2021 08:52:08 CEST | Pressmeddelande

I ett brev till Trafikverket anser Värmdö kommun att myndigheten måste prioritera infrastrukturen på Värmdö och kommunen begär därför ett möte mellan ledande företrädare för att diskutera Värmdös infrastruktur och konkreta åtgärder som måste prioriteras. Kommunen anser att satsningar på vägarna är långt eftersatta och pekar ut en rad åtgärder som behöver komma på plats både kortsiktigt och långsiktigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum