Uppsala kommun

VM, döden och fängslade författare på Bibliotek Uppsala i höst

Dela

Bibliotek Uppsalas höstprogram bjuder på spännande samtal, författarbesök och föreläsningar. Med programpunkter flera dagar i veckan vill biblioteken skapa dialog och bjuda in till diskussioner om aktuella ämnen. Under hösten gästas Ung författarscen av Arkan Asaad och Flora Wiström och till Läsfest Sävja kommer bland annat författaren Mats Strandberg.

– Vi har skapat ett program där alla Uppsalabor ska kunna hitta något spännande och givande. Vårt mål är alltid att fler ska upptäcka våra bibliotek och bredden i vår verksamhet, säger Madeleine Banks, producent på Bibliotek Uppsala.

I oktober arrangeras en föreläsningsserie om döden med början 1 oktober. Med teman som Naturligt åldrande och celldöd, Att sälja evigt liv och Who wants to live forever? bjuds Uppsalas invånare in för samtal och diskussioner om döden och ett eventuellt liv efter detta.

23 september kommer Johanna Frändén, en av Sveriges mest prisade och uppskattade sportjournalister med fotboll som specialområde för att tala om VM, EM och hur det är att jobba i den mest maskulina bastionen inom journalistik.

Stadsbiblioteket fortsätter att lyfta miljöfrågor med en rad program. Den 19 oktober med en heldag på stadsbiblioteket med fokus på att leva klimatsmart; då är det Klädbytardag och Emma Sundh och Johanna Nilsson från Klimatklubben berättar om slow fashion, hållbart mode och återbruk.

Under Uppsala pride bjuder hbtq-aktivisten och författaren Mian Lodalen på ett vasst och personligt samtal om kampen att ta plats i patriarkala strukturer och hur det var att komma ut som Sveriges första offentliga flata.

I anslutning till Fängslade författares dag 14 november samtalar journalisten och författaren Martin Schibbye med tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Wikström om situationen för den eritriansk-svenske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001.

Som vanligt bjuder Bibliotek Uppsala på en mängd författarsamtal i höst med bland andra Agnes Lidbeck, Björn Af Kleen och Lina Wolff. De populära författarfredagarna gästas av Eric Rosén, Susanna Alakoski och Karolina Ramqvist

Programmet finns att hämta på biblioteken måndagen den 19 augusti.

Nyckelord

Kontakter

För mer information:

Madeleine Banks
Producent Bibliotek Uppsala
madeleine.banks@uppsala.se
018-727 17 56

Stefan Berg
Pressansvarig Uppsala kommun
stefan.berg@uppsala.se
0724-682683

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Var ska Uppsalas avloppsreningsverk ligga i framtiden?18.9.2019 17:35:15 CESTPressmeddelande

Kommunstyrelsen har tillsammans med Uppsala Vatten utrett hur Uppsalas avloppsförsörjning ska klaras på lång sikt. Kungsängsverket, som nu renar avloppsvattnet från staden och några närbelägna tätorter, ska byggas ut för att klara utvecklingen fram till omkring år 2060. Därefter finns tre lokaliseringsalternativ, utöver nuvarande plats: En kortare bit söderut om nuvarande plats, sydost om Bergsbrunna eller väster om E4:an vid Fullerö.

Lena Åberg Frisk slutar på UKK18.9.2019 12:12:41 CESTPressmeddelande

Lena Åberg Frisk har idag meddelat att hon slutar som VD på UKK. - Jag är oerhört stolt över det vi tillsammans åstadkommit på UKK under min tid som vd. Jag tillträdde med ett tydligt uppdrag och mycket av det är nu genomfört. Nu är vi tyvärr i ett läge där styrelsen och jag inte är överens om hur verksamheten ska utvecklas framöver. Då är det bättre att någon annan får ta ansvaret att leda verksamheten vidare, säger Lena Åberg Frisk. Åberg Frisk tillträdde som VD på UKK i augusti 2015. Under hennes tid som VD har bland annat antalet egna arrangemang fördubblats, samarbeten med Kungliga Musikhögskolan inletts och UKK har flyttat fram positionerna i sitt klimat- och miljöarbete. Vidare har bolaget idag en ekonomi i balans och är en av landets främsta platser för kultur och möten. Lena Åberg Frisk tar ut kompledigt från och med idag 18 september och avslutar formellt sin tjänst 31 december 2019. För mer information: Lena Åberg Frisk 072-5674948 Stefan Berg 0724-682683 Pressansvarig Uppsa

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum