Volkswagen Group Sverige AB

Volkswagen-koncernen utvecklar autonom parkering för serietillverkade bilar

Dela

Bilar som parkerar på egen hand är snart en verklighet. Autonom parkering testas nu i Hamburg med fordon från märkena Volkswagen, Audi och Porsche.

Med hjälp av hittills unik teknik testar Volkswagen-koncernen autonom parkering vid Hamburg Airport.
Med hjälp av hittills unik teknik testar Volkswagen-koncernen autonom parkering vid Hamburg Airport.
  • Volkswagen, Audi och Porsche testar autonom parkering vid Hamburg Airport
  • Funktionen ska vara tillgänglig i de första fordonen från och med 2020
  • Säkerhet högsta prioritet: autonom parkering ska introduceras i etapper
  • Integrerat tillvägagångssätt: tilläggstjänster som laddning, paket- och tvättservice och fakturering via app
  • Autonom parkering en viktig del av autonom körning

Med unik teknik testar Volkswagen-koncernen nu autonom parkering vid Hamburg Airport. Fordon från Volkswagen, Audi och Porsche navigerar med hjälp av en parkeringskarta till en parkeringsplats på egen hand. Orientering sker med enkla bildmarkörer installerade i ett parkeringshus med flera våningar. Metoden kan användas på i stort sett alla parkeringsplatser och kommer att vara tillgänglig för de första kunderna i utvalda parkeringshus från början av nästa årtionde.

– Autonom parkering kan bidra till att skapa bekväm, stressfri mobilitet för våra kunder. Vi vill därför demokratisera tekniken och göra den tillgänglig för så många som möjligt, säger Johann Jungwirth, koncernens Chief Digital Officer.

Den autonoma parkeringsfunktionen som för första gången demonstrerats i Hamburg har redan lämnat forskningslaboratoriet och är i ett avancerat utvecklingsstadium. Tekniken är klar för beställning för utvalda fordon från koncernen i början av nästa årtionde.

Säkerhet högsta prioritet: autonom parkering ska introduceras i etapper

I det första steget kommer autonom parkering att kunna användas i utvalda parkeringshus med flera våningar i ett exklusivt trafikflöde, dvs i separata områden på parkeringsplatsen endast avsedda för fordon. Innan funktionen tas i drift i exklusiv trafik kommer det autonoma parkeringssystemet att testas grundligt: tusentals parkeringar kommer att utföras och analyseras på olika platser runt om i världen. Parallellt med detta görs också simuleringar.

Nästa steg kommer att bli tester i blandad trafik, dvs fordon parkerar och flyttar sig autonomt i samma områden på parkeringen som bilar med förare. Och visionen är tydlig: att parkera bilar autonomt på alla parkeringsplatser, inklusive offentliga platser, som stormarknader.

Det finns goda skäl att införa autonoma körfunktioner etappvis:
– Det vi erbjuder våra kunder ska vara pålitligt och säkert. Det är vad dagens teknik i fordon från Volkswagen-koncernen står för, och vi kommer att fortsätta att hålla detta löfte – också inom autonom körning, säger Johann Jungwirth.

Fordonen med autonom parkeringsfunktion kommer alla att vara utrustade med ett aktivt system för att läsa av omgivningen, som kan identifiera objekt och reagera utefter vad det är, genom att gå runt dem, bromsa eller stanna helt. Fordonen är utrustade med sensorer med bland annat ultraljud, radar och kameror. Informationen behandlas i en central styrenhet i bilen.

I parkeringshuset använder bilen kartdata för att på egen hand hitta en ledig parkeringsplats. Enkla bildmarkörer utplacerade på parkeringen orienterar fordonet rätt.

Framtidens mobilitet är ett gemensamt projekt: tre varumärken från Volkswagen-koncernen, staden Hamburg och Hamburg Airport samarbetar kring autonom parkering

Ett av försöken med autonom parkering utförs nu i Hamburg. Som en del av samarbetet mellan Volkswagen-koncernen och staden Hamburg, testas autonom parkering vid Hamburg Airport med fordon från märkena Volkswagen, Audi och Porsche. Kunskap samlas in för att snabbt få den nya funktionen färdig för användning i produktionsfordon från alla tre märken. Varumärkena har med sig många års erfarenhet av att utveckla olika parkeringsfunktioner, och drar även nytta av sin samlade kompetens kring autonom körning.

Och det är inte allt! På Hamburg Airport visar Volkswagen-koncernen, som leverantör av framtidens mobilitet, ett integrerat koncept som systematiskt sätter fokus på kunden och kundens behov. För detta ändamål kompletterar varumärkena autonom parkering med en mängd olika tjänster, vilket ger en inblick i hur ett fullservice-erbjudande kan se ut för en bekväm, stressfri parkering i framtiden.

Autonom parkering ger en inblick i framtidens urbana mobilitet

Testerna med autonom parkering i Hamburg visar hur framtida urban mobilitet kan se ut: nya mobilitetslösningar förändrar den rent teknikinriktade biltillverkarens traditionella roll, nya partnerskap växer fram och kunderna och deras behov blir alltmer i fokus.

– Vårt tydliga mål är autonoma fordon som underlättar mobilitet för alla med en knapptryckning. Detta ger människor mer tid och ökad livskvalitet och förbättrar säkerheten på vägarna. Autonom parkering är en milstolpe på vägen dit, avslutar Johann Jungwirth.

Läs mer om hur tekniken utvecklas hos Volkswagen, Audi och Porsche i bifogat pressmeddelande på engelska.

Youtube finns en video som visar hur bilarna själv parkerar.

Demo autonom parkering

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Med hjälp av hittills unik teknik testar Volkswagen-koncernen autonom parkering vid Hamburg Airport.
Med hjälp av hittills unik teknik testar Volkswagen-koncernen autonom parkering vid Hamburg Airport.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Group Sverige AB
Volkswagen Group Sverige AB
Hantverksvägen 9
151 88 Södertälje

+46 8 553 865 00http://www.volkswagengroup.se

Volkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och Porsche. Under 2017 sålde Volkswagen Group Sverige AB och dess märken totalt 103 196 personbilar och hade därmed en marknadsandel på 27,2 procent av den svenska personbilsmarknaden. Dessutom sålde man 16 709 lätta transportbilar vilket är 30,2 procent av transportbilsmarknaden. Volkswagen Group Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Europas största biltillverkare Volkswagen AG, som sålde 10,74 miljoner bilar på världsmarknaderna under 2017.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum