Volkswagen Personbilar

Volkswagens globala produktionsnätverk för elbilar växer – ID.4 tillverkas nu även i Emden

Dela

Volkswagen fortsätter att ställa om sina fabriker till elektrisk mobilitet och utökar sitt globala produktionsnätverk för elbilar genom att starta tillverkningen av helt eldrivna ID.4 i Emden. Det är den andra tyska elbilsfabriken efter Zwickau och den fjärde totalt tillsammans med de kinesiska fabrikerna i Anting och Foshan.

Den framgångsrika elbilen ID.4 har nu även börjat tillverkas i tyska Emden.
Den framgångsrika elbilen ID.4 har nu även börjat tillverkas i tyska Emden.

Fabrikerna i Chattanooga (ID.4*) och Hannover (ID. Buzz*) kommer också att starta tillverkning av elbilar under 2022. Som ett resultat av detta skapar Volkswagen förutsättningarna för att årligen tillverka 1,2 miljoner helt eldrivna bilar baserade på elbilsplattformen MEB på sina anläggningar i Europa, USA och Kina.

Volkswagen har investerat en miljard euro i att ställa om fabriken i Emden med sina 8 000 medarbetare. Emden är den första högteknologiska anläggningen för elektrisk mobilitet i den tyska delstaten Niedersachsen.

– Den snabba expansionen av produktionskapaciteten för vår framgångsrika modell ID.4 är en viktig komponent i vår ACCELERATE-strategi. Den hjälper oss att uppnå övergången till koldioxidneutral mobilitet och skapa ytterligare möjligheter att möta den höga efterfrågan på elbilar, säger Ralf Brandstätter, VD för märket Volkswagen.

Niedersachsen blir centrum för elektrisk mobilitet

Förutom ID.4 kommer Emden-anläggningen att tillverka ytterligare en modell – AERO B* – från och med nästa år. Dessutom kommer tillverkningen av den ikoniska ID. Buzz i år att starta hos Volkswagen Transportbilar i Hannover. Från och med 2023 kommer ID.3 även att tillverkas i Wolfsburg, medan ytterligare en eldriven modell – Trinity* – kommer att rulla av monteringslinjen i en ny anläggning i Wolfsburg från och med 2026.

Koncernen investerar också i Braunschweig, Salzgitter och Kassel samt i ytterligare expansion av MEB-produktionen av batterisystem, rotorer/statorer och elmotorer. Anläggningen i Salzgitter utökas ytterligare till att bli ett europeiskt nav för batterier. Volkswagen-koncernen kommer att investera totalt 21 miljarder euro i Niedersachsen fram till 2026.
– Volkswagen gör Niedersachsen, där vi har 130 000 anställda, till Tysklands centrum för elektrisk mobilitet, säger Ralf Brandstätter.

Uwe Schwartz, chef för Emden-fabriken:
– Produktionsstarten av den första helt eldrivna modellen på anläggningen är en oöverträffad milstolpe för hela Emden-teamet. Vi har under de senaste två åren förberett oss intensivt för att producera ID.4 och har med spänning väntat på denna dag. Att se ID.4 nu gå av monteringslinjen i Emden fyller oss med stolthet. Vi är stolta över att Emden gör sitt för att påskynda Volkswagens elektrifieringsstrategi.

Manfred Wulff, ordförande för företagsrådet vid Emden-fabriken:
– ID.4 markerar den framgångsrika starten för elektrisk mobilitet här. Sedan-versionen av AERO B kommer att följa nästa år och kombiversionen året efter det. Emden är nu en ledande aktör inom elektrisk mobilitet. Som ett resultat kommer vi långsiktigt att säkra jobb i vår region. Mitt tack går till det fantastiska team som framgångsrikt förberedde och genomförde allt.

Produktionsstarten av ID.4 i Emden har gått enligt schemat, trots de globala utmaningarna under den tvååriga konverteringsfasen. Emdens maximala produktionskapacitet i slutet av 2022 kommer att vara 800 bilar per arbetsdag, beroende på leveranssituationen. Sex nya produktionshallar och fem nya transportband och logistikbyggnader på en total yta på cirka 125 000 kvadratmeter har skapats som en del av anläggningens ombyggnad.

Grunden för en framgångsrik omställning i Emden är kvalificeringskonceptet, som omfattar utbildning vid produktionslinjen och virtuell utbildning, samt utbyte av kunskap och erfarenhet med Volkswagens Zwickau-anläggning.

Hög efterfrågan – Ytterligare produktionskapacitet

ID.4 tillverkas nu på fyra platser: de tyska anläggningarna i Emden och Zwickau samt vid Anting- och Foshan-fabrikerna i Kina. Och expansionen fortsätter, produktionen för den amerikanska marknaden startar i Chattanooga under hösten. Det globala produktionsnätverket för ID.4 har då vuxit till fem anläggningar.

Efter marknadslanseringen i början av 2021 har ID.4 snabbt blivit en framgång, bara under första kvartalet 2022 levererade Volkswagen mer än 30 000 exemplar – vilket innebär att en av två helt eldrivna bilar från Volkswagen är en ID.4.

Totalt 163 000 exemplar har levererats sedan lanseringen, vilket gör ID.4 till märket Volkswagens och koncernens mest sålda elbil. På många marknader nådde den eldrivna SUV:en toppen av försäljningslistorna under sitt allra första år och var den mest sålda elbilen i länder som Danmark, Finland, Irland och Sverige. Det finns för närvarande cirka 73 000 beställningar över hela världen för den framgångsrika modellen.

I Sverige är ID.4 den mest registrerade Volkswagen-modellen med 2 442 exemplar hittills i år, januari – april. ID.4 ligger på en total sjätteplats på den svenska topplistan.
– Efterfrågan på ID.4 är fortsatt mycket stark och orderboken är välfylld. På grund av den senaste tidens komponentbrist har vi inte kunnat leverera så många bilar som vi hade önskat, men vi hoppas givetvis på en successiv förbättring under året. Vi vill samtidigt förtydliga att det finns en hel del lagerbilar på väg hem som ger snabbare leverans än vid fabriksbeställning, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Sverige.

* ID.4 – Energiförbrukning, blandad körning: från 17,0 kWh/100 km (WLTP), CO2-utsläpp: 0 g/km.
Aero B – Modellen finns ännu inte tillgänglig för försäljning. 
ID. Buzz – Energiförbrukning, blandad körning: från 20,6 kWh/100 km (WLTP). CO2-utsläpp: 0 g/km.
Project Trinity – Fordonet är en konceptbil.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den framgångsrika elbilen ID.4 har nu även börjat tillverkas i tyska Emden.
Den framgångsrika elbilen ID.4 har nu även börjat tillverkas i tyska Emden.
Ladda ned bild
Stolta medarbetare i Emden-anläggningen.
Stolta medarbetare i Emden-anläggningen.
Ladda ned bild
ID.4 tillverkas nu på fyra platser i världen, två anläggningar i Tyskland och två i Kina.
ID.4 tillverkas nu på fyra platser i världen, två anläggningar i Tyskland och två i Kina.
Ladda ned bild
Emdens maximala produktionskapacitet i slutet av 2022 kommer att vara 800 bilar per arbetsdag, beroende på leveranssituationen.
Emdens maximala produktionskapacitet i slutet av 2022 kommer att vara 800 bilar per arbetsdag, beroende på leveranssituationen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2021 levererade Volkswagen 4,9 miljoner personbilar till kunder i över 150 länder. Volkswagen är ledande importmärke och det största elbilsmärket i Sverige. På den svenska marknaden inregistrerade Volkswagen totalt 37 902 nya personbilar under 2021, vilket gav en marknadsandel på 12,6 procent. Av dessa var 28 procent en helt eldriven bil. Den eldrivna SUV:en ID.4 blev Sveriges populäraste elbil. Bland elbilarna nådde Volkswagen en marknadsandel på 18,7 procent.

Modellerna som marknadsförs täcker de flesta segment på bilmarknaden: ID.3, ID.4, ID.5, T-Cross, Taigo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Alltrack, T-Roc, T-Roc Cabriolet, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Arteon, Arteon Shooting Brake, Sharan, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok.

Volkswagen bedriver ett kontinuerligt arbete med att vidareutveckla tillverkningen av bilar. Elektrisk mobilitet, smart mobilitet och digital omställning av varumärket är de viktigaste strategiska frågorna inför framtiden.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

Första eldrivna sedan-modellen från Volkswagen: designskisser på ID. AERO22.6.2022 10:00:26 CEST | Pressmeddelande

Volkswagen tittar in i framtiden och släpper nu designskisser på konceptbilen ID. AERO, den första helt eldrivna sedan-modellen som initialt är planerad för den kinesiska marknaden men som också är aktuell för Europa. ID. AERO har en aerodynamisk och elegant design samtidigt som den erbjuder generösa utrymmen. Den digitala världspremiären av förproduktionsstudien äger rum på måndag den 27 juni klockan 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum