VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI ska utreda däckregler för tunga fordon

Dela

VTI ska se över däckkraven för tunga fordon och utreda om reglerna behöver skärpas ytterligare. Därför har forskningsinstitutet fått ett nytt regeringsuppdrag i samarbete med Transportstyrelsen.

Viktigt att tunga fordon är rätt utrustade. Foto: VTI/Katja Kircher
Viktigt att tunga fordon är rätt utrustade. Foto: VTI/Katja Kircher

Det är viktigt att tunga fordon är rätt utrustade för vinterväglag, allt för att undvika trafikstopp och olyckor. Sedan december 2019 finns det krav på att alla hjul på tunga fordon måste ha vinterdäck när det råder vinterväglag, enligt ett regeringsbeslut.

– Vi ser fram emot att titta närmare på frågeställningarna som ingår i regeringsuppdraget. Däcken är självklart viktiga för väggreppet vintertid. Vi kan redan nu se att det är angeläget med ett bredare angreppssätt. Detta eftersom det finns fler bidragande faktorer till att det blir problem med tunga fordon vid köbildning och halka, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI och utredare Hans Norén på Transportstyrelsen.

VTI och Transportstyrelsen ska tillsammans följa upp vilken effekt dessa regler har haft och vid behov föreslå regeländringar om det ytterligare skulle kunna minska risken för olyckor och samhällsstörningar.

Yrkestrafiken spelar en avgörande roll för samhället och tunga transporter behöver ske på ett säkert och effektivt sätt. Stora störningar i trafiken får konsekvenser för hela samhället.

Myndigheterna ska redovisa uppdraget till Infrastrukturdepartementet senast 31 mars 2023.

Regeringen ser över behovet av ytterligare däckkrav på tunga fordon - Regeringen.se

Kontakter

Bilder

Viktigt att tunga fordon är rätt utrustade. Foto: VTI/Katja Kircher
Viktigt att tunga fordon är rätt utrustade. Foto: VTI/Katja Kircher
Ladda ned bild

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut013-20 40 00http://www.vti.se

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund. 

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Datadelning och digitalisering för att skynda på elektrifieringen av transporter – VTI slutredovisar regeringsuppdrag13.1.2023 08:29:49 CET | Pressmeddelande

För att nå sina klimatmål behöver Sverige skynda på elektrifieringen av alla transportslag. Datadelning och digitalisering spelar en central roll och VTI:s regeringsuppdrag har handlat om hur detta kan bli möjligt. Slutsatserna är formulerade i form av rekommendationer som ska bidra till en snabb, smart och effektiv elektrifiering av transportsektorn.

Nordiskt samarbete för en ökad cirkularitet av textilier19.12.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Textilindustrin är en av de värst förorenade branscherna i världen och beräknas stå för tio procent av de globala koldioxidutsläppen. Trots detta hanteras inte textilier enligt avfallshierarkins alla regler där vi i första hand ska minska uppkomst av avfall, därefter återanvända, materialåtervinna sedan energi återvinna och sist deponera. Ett nordiskt samarbetsprojekt, SATIN (Towards a sustainable circular system of textiles in the Nordic region), vill skapa förutsättningar för en ökad cirkularitet av textilier i Norden.

Bussföraryrket särskilt utsatt under coronapandemin30.11.2022 11:51:21 CET | Pressmeddelande

Kollektivtrafik är en viktig funktion i samhället med hög prioritet när det gäller att upprätthålla verksamhet i kristider. Inställd kollektivtrafik skulle ge stora konsekvenser för samhället. VTI har genomfört en studie om bussförares upplevelser i samband med pandemin och hur deras arbetsmiljö påverkades, vilka bedömningar och avvägningar som gjordes för att minska risken att förare skulle bli smittade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum