Måleribranschens Yrkesnämnd

Wilma och Céline från Lidköping vann guld och silver i Måleri-SM

Dela
Efter tre hektiska dagar i Växjö under Yrkes-SM 10-12 maj, har Sveriges bästa målare utsetts – hon kommer från Lidköping! Wilma Engelbrektsson, 18, som går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping har i tävlingsmoment som snickerimålning, tapetsering, färgnyansering och bildöverföring, korats som vinnare av Måleri-SM 2022.
Wilma Engelbrektsson, 18 år från Lidköping, är vinnare av Måleri-SM 2022. Foto: Fredrik Kron
Wilma Engelbrektsson, 18 år från Lidköping, är vinnare av Måleri-SM 2022. Foto: Fredrik Kron

Céline Hansen, klasskamrat till Wilma, kom på andra plats. Marcus Gustafsson från Rättvik tog tredjeplatsen.

En medtagen Wilma efter att hon utropats som vinnare:
– Det känns bra, jag vet inte vad det betyder, jag hade inte väntat mig att jag skulle vinna men vi har skämtat om att vi skulle vinna. Jag tror jag ska fira med att sova i min egna säng, säger Wilma Engelbrektsson.

Mamma: Wilma är fantastisk!
Wilmas mamma Karin Engelbrektsson var spänd men hoppfull inför finalen:
– Det är ju jättebra när man väljer praktiska linjer. Jag trodde att hon skulle klara att ha nerverna i schack. Hon är ju stabil och trygg i sig själv. Wilma är ju fantastisk, jag är så stolt över henne, säger Wilmas mamma Karin Engelbrektsson.

Tvåan: "Kul att vinna"
Céline Hansen kände sig lättad efter tävlingen fullbordats, och såg fram mot att komma hem till Lidköping igen:
– Det känns jätteskönt, man har ju kämpat så länge nu. Jag vet inte hur jag ska fira, de kanske har gjort något hemma. Känns jättekul att ha vunnit nu när jag jobbat så hårt med det.

Målare ett framtidsyrke
Jonas Lindberg, kanslichef för Måleribranschens Yrkesnämnd som är tävlingsarrangör tycker att det är kul att se så mycket talang bland unga.

– Målaryrket är ett framtidsyrke och med detta visar finalisterna att de vågar synas och kan vara stolta ambassadörer för hela branschen, säger Jonas Lindberg.

Får nu tävla internationellt
Måleri-SM genomförs av Måleribranschens Yrkesnämnd inom ramen för WorldSkills Swedens tävling Yrkes-SM. Samtliga tävlande är mellan 17 och 20 år. Vinnarna får sedan representera Sverige internationellt i tävlingar vid bland annat EM i Polen och VM i Lyon, Frankrike.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Wilma Engelbrektsson, 18 år från Lidköping, är vinnare av Måleri-SM 2022. Foto: Fredrik Kron
Wilma Engelbrektsson, 18 år från Lidköping, är vinnare av Måleri-SM 2022. Foto: Fredrik Kron
Ladda ned bild
Vinnarna i Måleri-SM 2022 (fr v: Marcus Gustafsson, Rättvik (3:e plats), Wilma Engelbrektsson,
Lidköping (1:a plats), Céline Hansen, Lidköping (2:a plats).  Foto: Fredrik Kron
Vinnarna i Måleri-SM 2022 (fr v: Marcus Gustafsson, Rättvik (3:e plats), Wilma Engelbrektsson, Lidköping (1:a plats), Céline Hansen, Lidköping (2:a plats). Foto: Fredrik Kron
Ladda ned bild
Samtliga tävlande i Måleri-SM. (fr v: Benjamin Samuelsson, Linköping, Elin Dahlman, Falun, Marcus
Gustafsson, Rättvik, Ellen Berggren, Växjö, Wilma Samuelsson, Lidköping, Evelina Hjelt, Kristianstad,
Céline Hansen, Lidköping, Mimmi Bengtsson, Varberg, och Natalie Karlsson, Gävle.  Foto: Fredrik Kron
Samtliga tävlande i Måleri-SM. (fr v: Benjamin Samuelsson, Linköping, Elin Dahlman, Falun, Marcus Gustafsson, Rättvik, Ellen Berggren, Växjö, Wilma Samuelsson, Lidköping, Evelina Hjelt, Kristianstad, Céline Hansen, Lidköping, Mimmi Bengtsson, Varberg, och Natalie Karlsson, Gävle. Foto: Fredrik Kron
Ladda ned bild
Céline Hansen, från Lidköping framför sina respektive tävlingsbås.  Foto: Fredrik Kron
Céline Hansen, från Lidköping framför sina respektive tävlingsbås. Foto: Fredrik Kron
Ladda ned bild

Länkar

Om

Måleribranschens Yrkesnämnd
Måleribranschens Yrkesnämndhttps://malare.nu/

Måleribranschens yrkesnämnd (MYN) är ett samarbete mellan Måleriföretagen i Sverige och Målarna kring utbildningsfrågor.

Följ Måleribranschens Yrkesnämnd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Måleribranschens Yrkesnämnd

Måleriyrket lockar tjejer och killar i hela Europa24.8.2019 11:58:00 CEST | Pressmeddelande

Bland de tävlande som finns på plats under Yrkes-VM i Kazan, där Art Arbsuwan från Sverige kämpar om titeln Världens bästa målare ser vi lika många tjejer och killar som tävlar om en plats på prispallen. 23 länder tävlar i målerikategorin under de fyra dagar Yrkes-VM pågår i Kazan i Ryssland. Sveriges representant för yrkesmåleri Art Arbsuwan har avklarat den första av fyra tävlingsdagar. Coach Björn Nilsson har varit med på hela resan från SM, EM och är på plats nu när Art kämpar om titeln Världens bästa målare. Men konkurrensen är hård. - Österrike är otroligt starka och där har vi en hård konkurrens, även Finland har en stark kandidat, säger Björn Nilsson Målarna hamnar i toppligan i jämn könsfördelning bland de tävlande som finns på plats under Yrkes-VM i Kazan. - Tjejerna är kanske oftare intresserade av färg och form, dessutom är många av tävlande från övriga länder inte knutna till industrimåleri i samma utsträckning som i Sverige. Det är otroligt kul att se att målerikategorin

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum