
WWF välkomnar globalt havsavtal: ”Otroligt bra och ett historiskt beslut”

Koraller i havet utanför Fijiöarna. Foto: Tom Vierus, WWF USA
– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för havsområden utanför ländernas ekonomiska zoner som motsvarar 45 procent av jordens yta. Världen får nu möjlighet att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF.
Mycket jobb återstår dock innan lagstiftningen är på plats hos länderna..
– Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven, säger Tom Arnbom.
En rättvis fördelning av vinster från marina genetiska resurser var en avgörande pusselbit som löstes på den sista dagen av förhandlingarna i New York.
Målet om att skydda 30 procent av land och vatten, som togs vid COP15-mötet kring biologisk mångfald i Montreal i december, skulle inte kunna levereras utan detta historiska havsavtal, menar WWF.
Fakta: Hela 45 procent av jordens yta är hav som inget land äger eller har rätt att bestämma över. Djuphaven ligger utanför de nationella gränserna och ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil från fastlandet (en sjömil är 1 852 meter). Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.
Det senaste globala avtalet är FNs havsrättskonvention från 1982.
För frågor, kontakta:
Tom Arnbom, naturvårdsexpert WWF, 070-554 40 66
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77
Bilder
Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Sverige och världen släcker ner – för arterna och klimatet24.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Lördag 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Miljontals människor över hela jorden väntas delta genom den symboliska gesten att släcka ned.
WWFs tips för en hållbar påsk23.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Påskhelgen närmar sig, vilket innebär stora mängder mat och härliga påskaktiviteter för många. Men allt högre matpriser kan göra det svårt att hålla kostnaderna nere. WWF ger tips på hur du kan tänka både på planeten och plånboken inför helgen.
WWF: Lösningarna på klimatkrisen finns - dags att börja leverera!20.3.2023 12:59:49 CET | Pressmeddelande
FN:s klimatpanels nya rapport visar att klimatet på jorden förändras allt snabbare, havsnivåerna stiger och förekomsten av olika slags extremväder ökar. Tekniken och lösningarna för att hejda uppvärmningen finns redan, men det politiska ledarskapet saknas. Den enda möjligheten att begränsa klimatskadorna är att minska utsläppen här och nu – varje tiondels grad uppvärmning vi lyckas undvika gör skillnad, menar WWF.
Umeåskolor utvecklar hållbar och hälsosam mat med WWF15.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change får skolor i Umeå och Malmö och runt 3000 andra europeiska skolor chansen att skapa mer hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF. Hittills är 15 förskolor och grundskolor i Umeå engagerade – och Tomtebogårdsskolan är en av dem.
Företag ändrar sina loggor för att uppmärksamma en värld utan natur3.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
På världsnaturdagen den 3 mars uppmanar WWF och Naturskyddsföreningen för andra året i rad företag och organisationer att ta bort naturkopplingar i deras varumärken. Syftet är att få upp frågan om den dramatiska förlusten av biologisk mångfald på dagordningen och riskerna det innebär.