
WWF välkomnar globalt havsavtal: ”Otroligt bra och ett historiskt beslut”

Koraller i havet utanför Fijiöarna. Foto: Tom Vierus, WWF USA
– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för havsområden utanför ländernas ekonomiska zoner som motsvarar 45 procent av jordens yta. Världen får nu möjlighet att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF.
Mycket jobb återstår dock innan lagstiftningen är på plats hos länderna..
– Nu är det upp till alla länder att praktiskt genomföra vad de lovat. Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven, säger Tom Arnbom.
En rättvis fördelning av vinster från marina genetiska resurser var en avgörande pusselbit som löstes på den sista dagen av förhandlingarna i New York.
Målet om att skydda 30 procent av land och vatten, som togs vid COP15-mötet kring biologisk mångfald i Montreal i december, skulle inte kunna levereras utan detta historiska havsavtal, menar WWF.
Fakta: Hela 45 procent av jordens yta är hav som inget land äger eller har rätt att bestämma över. Djuphaven ligger utanför de nationella gränserna och ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil från fastlandet (en sjömil är 1 852 meter). Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.
Det senaste globala avtalet är FNs havsrättskonvention från 1982.
För frågor, kontakta:
Tom Arnbom, naturvårdsexpert WWF, 070-554 40 66
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77
Bilder
Om

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.
Ny rapport: Här hamnar den svenska strömmingen13.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Merparten av den strömming som fiskas av svenska fiskare i Östersjön går till olika former av djurfoder, främst som fiskolja och fiskmjöl för odling av fisk. För att säkra mer hållbara val för konsumenten behövs en ökad spårbarhet av var strömmingen tar vägen efter fångst. Det visas i en ny rapport från RISE, framtagen på uppdrag av WWF.
Klimatbarometern 2025: Stor oro för kommande generationer27.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sju av tio svenskar är oroliga för att klimatförändringarna ska påverka kommande generationer. Och lika många tycker att regeringen borde göra mer för att både begränsa klimatförändringarna och bevara och skydda natur i Sverige. En åtgärd som svenskarna vill se för att främja klimatomställningen, både i städer och på landsbygd, är bättre kollektivtrafik. Det framkommer i WWFs Klimatbarometer 2025, som baserar sig på 2000 intervjuer under februari månad.
WWF om lodjursjakten: satsa på förebyggande arbete istället20.2.2025 15:43:45 CET | Pressmeddelande
Den 1 mars startar årets licensjakt på lodjur, en art som är fridlyst och klassad som sårbar i Sverige. 87 individer kommer att få fällas under årets jakt. WWF efterfrågar dock större satsningar på förebyggande arbete och full kompensation för skador på tamdjur.
WWF uppmanar länder att enas om finansiering på FN-mötet om biologisk mångfald18.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Om de länder som är med på FN:s konferens om biologisk mångfald (COP16.2) 25-27 februari i Rom inte kan komma överens om finansiering, blir det ett stort bakslag för naturen. I så fall riskerar genomförandet av det globala ramverket för biologisk mångfald att tappa fart.