
WWFs tips för en hållbar påsk

– Nu när priserna rusar så vill jag säga att många av rätterna på påskbordet faktiskt inte behöver kosta så mycket. Tänk på att servera lagom portioner så att det inte blir matsvinn, och den mat som blir över bör användas i andra rätter de närmaste dagarna, säger Anna Richert, matexpert på WWF.
Innan pandemin, kriget och inflationen fick matpriserna att skjuta i höjden ansåg svenskarna att det är deras ansvar att äta hållbart men att det är svårt att veta vad man ska välja, enligt en enkätundersökning av WWF häromåret. Nu är utmaningen ännu större. Men det finns sätt att handla som gör att både du, plånboken och naturen mår bra under påskhelgen.
Anna Richert tipsar om att lägga in vegodagar innan och efter påsk istället för att ta bort favoriträtterna. Genom att exempelvis handla mat med ett kortare utgångsdatum kan man också rädda mat som annars skulle slängts, och dessutom till ett lägre pris, menar hon.
Under påskhelgen äter vi mycket ägg- cirka 50 miljoner enligt branschorganisationen Svenska Ägg.
– Bästa äggen du kan välja är de KRAV-märkta. Hönorna som lägger KRAV-ägg får gå ut och picka på bevuxen mark, fortsätter Anna Richert.
Dessutom är fodret i ekologisk äggproduktion odlat utan kemiska bekämpningsmedel. Det är positivt för den biologiska mångfalden eftersom vi annars riskerar att slå ut insekter som är viktiga för ekosystemen.
– Sillen hör av tradition till svenska påskbordet. Den är billig och innehåller nyttiga fetter. Välj gärna sill/strömming fiskad i nordostatlanten med grönt ljus i WWFs Fiskguiden, säger Inger Melander, fiskexpert WWF.
Även laxen tillhör de mer populära maträtterna till påsk. Här rekommenderar WWF ASC-certifierad lax som ett mer miljövänligt val.
Bästa sättet att hålla sig uppdaterad på vilka fiskar och skaldjur man kan äta med tanke på miljön är att titta i Fiskguiden som finns i appen WWF Matguiden (se länk nedan).
Även påskgodiset förtjänar uppmärksamhet. Välj certifierad choklad så minskar riskerna för den biologiska mångfalden och för dåliga arbetsförhållanden, titta efter KRAV, EU-ekologiskt, Rainforest Alliance eller Fairtrade.
FAKTA
Minska matsvinnet
Cirka 15 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 18 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Planera inköpen bättre och ta hand om resterna i stället för att kasta dem. Ett hushåll kan spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn (Källa: Livsmedelsverket).
Välj det hållbara alternativet
Ett både billigare och miljövänligare alternativ till kött och fisk är bönor, linser och rotfrukter. Det kan därför vara en bra idé att testa mer vegetariskt i påsk. Genom att välja bland WWFs recept kan du enkelt skapa en god och hållbar påskmeny. För vägval till bra kött eller fisk, så finns WWF Köttguiden och Fiskguiden som kan hjälpa dig med att hitta vilket kött och fisk som är bäst att konsumera. Tillsammans med Vegoguiden finns dessa samlade i appen WWF Matguiden.
Recepttips inför påsken via WWFs egen receptbank:
Falafel med tabboulleh, sallad och pasta
Grönkålstaboulleh med tempehkebab och bönkräm
Havreeotto med ugnsbakade morötter, palsternacka och morotshummus
Kalljästa frallor med solrosfrön
För frågor kontakta:
Pressjour 08-54657500
Bilder
Om
WWFVärldsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer.
Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Våra hav är i kris – men vad vi lägger på tallriken spelar roll19.12.2025 14:48:27 CET | Debatt
Våra hav befinner sig i ett historiskt kritiskt läge. Temperaturen stiger, försurningen ökar, plastföroreningarna tilltar och syrefria bottnar breder ut sig. Samtidigt minskar den biologiska mångfalden i snabb takt; över 90 procent av världens fiskbestånd är överfiskade eller nära sin gräns – en utveckling som hotar både ekosystemens stabilitet och vår matförsörjning.
WWF lanserar Business Academy - hjälper företag stärka affären19.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
WWF Business Academy – en ny nationell utbildningssatsning för svenskt näringsliv som ger företag kunskap, verktyg och strategisk förmåga att stärka affären - lanseras nu av WWF Sverige. Satsningen består av två delar: WWF Business Academy; en digital utbildningsplattform för hela organisationen och WWF Executive Academy; ett nytt program för ledningsgrupper och styrelser. Tillsammans ger det företag möjlighet att höja kompetensen på alla nivåer, minska risker, identifiera nya affärsmöjligheter och stärka konkurrenskraften i en snabbt föränderlig omvärld.
Ny rapport: Sverige måste höja ambitionen för genomförande av restaureringslagen18.12.2025 14:01:23 CET | Pressmeddelande
Trots att EUs nya restaureringslag ger en historisk chans att återställa naturen visar en ny rapport, gjord av WWF, BirdLife, European Environmental Bureau och ClientEarth, att EU-medlemsländernas genomförande av restaureringslagen är långt ifrån tillräckligt - och att Sveriges genomförande har stora brister. Vi ser med stor oro på detta och efterlyser ett betydligt starkare genomförande, med en tydligare vetenskaplig grund, ökade och långsiktiga investeringar samt en bredare och djupare förankring på lokal och regional nivå.
Sju av tio undersökta fiskbutiker säljer akut hotad ål18.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sju av tio undersökta fiskbutiker i Sverige säljer den akut hotade europeiska ålen (Anguilla anguilla) till jul – trots att arten riskerar att utrotas och internationella experter kräver ett totalt fiskestopp. Det visar en ny undersökning som omfattar över 200 fiskbutiker och julbord, som Världsnaturfonden WWF genomfört.
WWF: Undvik svenskodlad regnbåge – men grönt ljus för viss torsk16.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenskodlad regnbåge, som står för majoriteten av den svenska matfiskproduktionen, hamnar på gult ljus (undvik) i nya WWF Fiskguiden. Anledningen är fiskfodrets påverkan på ekosystemen och riskerna för rymning och sjukdomsspridning. Men allt är inte negativt: för första gången på länge finns nu möjlighet att äta torsk med gott samvete.
