Luleå stift, Svenska kyrkan

- Roligt att få viga Marcus och Elena till präster just nu när så mycket annat är i pausläge

Dela

Lördagen den 16 januari hölls prästvigning i Luleå domkyrka. - Elena Veräjä och Marcus Sandberg kommer att fylla viktiga platser i församlingarna, säger Pär Parbring, stiftsadjunkt för rekrytering i Luleå stift som består av 56 församlingar i Norr- och Västerbotten.

- Det känns otroligt roligt att få viga Marcus och Elena till präster just nu när så mycket annat är i pausläge. Pandemin sätter begränsningar på hur vi får samlas, men som kyrka hittar vi nya vägar. säger biskop Åsa Nyström.

- Prästvigningen blev speciell utifrån att vi är så få som får samlas i  domkyrkan. Vi som var där satt tillsammans kring altarringen. Jag tror att det gav ett stort fokus och närvaro. Gud var där med oss.

Vid vigningen som började kl 18 medverkade, förutom Luleå stifts biskop Åsa Nyström, Hans Johansson, kyrkoherde i Boden och kontraktsprost i Luleå kontrakt, Pär Parbring, stiftsadjunkt rekrytering, Henrik Näslund, regional missionledare för EFS Norrbotten, Gotthard Nilsson, kyrkoherde i Jokkmokks församling och Markus Wargh, domkyrkoorganist.

- Elena och Marcus kommer att fylla viktiga platser i församlingarna, så det känns väldigt bra att veta att de nu kommer ut i tjänst, säger Pär Parbring, som följt de två nya prästerna längs studierna.

-  Våra prästkandidater har fått kämpa med stor osäkerhet kring många moment i sina studier. Det gör det lite extra stort att få se dessa bli klara, trots allt. Vi önskar bara att vi kunde få fira denna händelse större, men det blir en fin stund tillsammans även i det lilla sammanhanget.

Elena Veräjä får en tjänst som pastorsadjunkt i Jokkmokk och Marcus Sandberg blir EFS-präst i Norrfjärden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum