Luleå stift, Svenska kyrkan

Hyggesfri avverkning vid Hägnan i Gammelstad

Dela

I veckan påbörjar Prästlönetillgångarna i Luleå stift en hyggesfri avverkning på ett område i närheten av friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad, Luleå. Området passar särskilt bra för just en hyggesfri metod.

Avverkningen sker inom det rödmarkerade området.
Avverkningen sker inom det rödmarkerade området.

Den här veckan påbörjas en hyggesfri avverkning i Gammelstad utanför Luleå, på uppdrag av Prästlönetillgångarna i Luleå stift. Området ligger i närheten av friluftsmuseet Hägnan, på båda sidor av Rutviksvägen.

Vid en hyggesfri avverkning används metoder som gör att skogsmarken aldrig blir helt kal. Just den här avverkningen görs med metoden blädning. Det innebär återkommande gallringar av skogen med ett intervall på cirka 15–20 år, vilket gör att det som gallras ut också hinner växa tillbaka och området ser likadant ut hela tiden.

– Vi använder oss av hyggesfria metoder där det finns särskild anledning och metoderna är lämpliga för platsen. Särskild anledning kan exempelvis vara att man vill ta hänsyn till arter som behöver en miljö som inte utsätts för stora förändringar. I det här fallet handlar det också om närheten till bebyggelse då friluftsmuseet Hägnan och kyrkbyn ligger nära inpå, säger Johan Kristoffersson, stiftsskogvaktare på Luleå stift.

Avverkning på vintern för att undvika markskador
Arbetet beräknas ta cirka 3–4 veckor och sker med fördel på vintern. På så sätt kan man dra nytta av snö och tjäle för att undvika spårbildning och markskador.

På andra sidan Hägnan har en naturvårdande avverkning just avslutats. Den syftade till att skapa bättre förutsättningar för den vitryggiga hackspetten och andra rödlistade arter. Läs mer om det här

– Precis som vid den första avverkningen hoppas vi att människor som passerar området ska ha överseende och akta så att de inte kommer för nära maskinerna, säger Johan Kristoffersson. 

. . . 

OM PRÄSTLÖNETILLGÅNGARNA 
Jord, skog och fonder som Svenska kyrkan förvaltar går under namnet prästlönetillgångarna. Det är stiftelseliknande tillgångar, det vill säga fristående juridiska personer, och förvaltas av respektive stift. Genom avkastningen bidrar de till Svenska kyrkans förkunnelse. 

Prästlönetillgångarna i Luleå stift förvaltar 0,5 procent av den totala markarealen i Norrbotten och Västerbotten, cirka 60 000 hektar mark. På 32 000 hektar bedrivs skogsbruk. Läs mer om prästlönetillgångarna i Luleå stift

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Averkningen sker inom det rödmarkerade området.
Averkningen sker inom det rödmarkerade området.
Ladda ned bild

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye