Luleå stift, Svenska kyrkan

Biskop Åsa Nyström besöker Sävar-Holmöns församling

Dela

Den 14–15 mars är det biskopsvisitation i Sävar-Holmöns församling. Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, ska bland andra möta medarbetare, församlingsbor och representanter från samhället.

Biskop Åsa Nyström genomför en biskopsvisitation i Sävar-Holmöns församling.
Biskop Åsa Nyström genomför en biskopsvisitation i Sävar-Holmöns församling. Ola Johansson/Luleå stift, Marcus Gustafsson/Sävar-Holmöns församling

Biskopsvisitationen i Sävar-Holmöns församling pågår den 14–15 mars. Söndag den 17 mars firas en avslutande festhögmässa i Sävar kyrka, med efterföljande matigt festfika.

– Det blir roligt, jag ser fram emot de här dagarna. Jag hoppas också att de som bor i Sävar tar tillfället i akt att möta biskopen, säger Per Rylander, kyrkoherde.

Under visitationen kommer Åsa Nyström att träffa hela arbetslaget och samtala kring församlingens grundläggande uppgift, glädjeämnen och aktuella frågor. Hon kommer också möta kyrkorådet och representanter från samhället.

– Jag ser fram emot att komma till Sävar-Holmöns församling och möta dem som finns och verkar där. Församlingen har både närheten till stadspulsen i Umeå, de livskraftiga byarna och navet i Sävar som förväntas bli ett kraftigt tillväxtområde. Det är en spännande tid och miljö att vara kyrka i, säger Åsa Nyström.

Öppna programpunkter
Under biskopsvisitationens två dagar är följande programpunkter öppna för allmänheten:

Torsdag 14 mars
18.00 60 minuter med biskop Åsa Nyström. Vad får biskopens hjärta att sjunga? I denna årets första upplaga av 60 minuter får du möta biskop Åsa Nyström i ett nära samtal om livet, musiken och ledarskapet. Åsa har ett förflutet som kantor och vi kommer också få höra henne sjunga tillsammans med kvällens värdar och husband: Emanuel Forslund och Johan Wållberg.

19.30 Kvällsmässa, Sävar kyrka. Biskop Åsa Nyström, präster och musiker från församlingen.

Söndag 24 september
11.00 Festhögmässa, Sävar kyrka. Tema: Guds mäktiga verk. Biskop Åsa Nyström, Mattias Winblad von Walter, Johan Wållberg, konfirmander, unga ledare mfl. Efterföljande matigt festfika i församlingsgården med biskopens visitationstal.

· · · ·

Journalister är välkomna att avtala tid för intervjuer under biskopsvisitationen. Se kontaktuppgifter nedan.

· · · ·

OM BISKOPSVISITATIONER
Att besöka församlingar genom biskopsvisitationer är en del av biskopens uppdrag. Det innebär att biskopen möter församlingsbor, anställda och förtroendevalda för att lyssna, ge råd och inspiration samt utöva tillsyn. Visitationerna sker med jämna mellanrum i alla församlingar inom stiftet. Luleå stift består av Norrbottens och Västerbottens län. Här finns 55 församlingar.

OM FÖRSAMLINGEN
Sävar-Holmöns församling har kyrkor i Sävar, Botsmark, Täfteå, Bullmark och Holmön. Här finns också ett brett samarbete med EFS-föreningar i byarna och med Sävaråkyrkan och firar gudstjänst och kyrkliga handlingar i till exempel Bullmark och Bodbyn. Den nuvarande församlingen bildades 2007 och sträcker sig från Holmögadd i öster upp till Floda nordväst. År 2021 var 69 procent av invånarna medlemmar i Svenska kyrkan (riks 53,9 procent).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 55 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Debattartikel: Tid för handling när det kyrkliga kulturarvet hotas8.3.2024 08:20:00 CET | Nyheter

Statens stöd till vården och underhållet av svenska kyrkobyggnader har under en lång rad år urholkats. Vi står nu inför risken för ett allvarligt förfall. Svenska kyrkan har tagit fram ett konkret förslag på hur staten kan ta sitt fulla ansvar. Vi uppmanar våra riksdagsledamöter att agera för att rädda det världsunika kulturarv som tillhör oss alla, skriver Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye