Luleå stift, Svenska kyrkan

Naturvårdande avverkning för vitryggig hackspett

Dela

I februari inleder Prästlönetillgångarna i Luleå stift en naturvårdande avverkning på ett område i närheten av friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad, Luleå. Det görs för att öka förutsättningarna för vitryggig hackspett att trivas.

Det ska skapas bättre förutsättningar för den vitryggiga hackspetten.
Det ska skapas bättre förutsättningar för den vitryggiga hackspetten. Foto: Andrey Gulivanov/Flickr

I början av februari inleds en naturvårdande avverkning av skog som förvaltas av Prästlönetillgångarna i Luleå stift. Området ligger i närheten av friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad utanför Luleå. 

– Vi gör det här för att gynna de arter som är beroende av lövdominerad skog. Åtgärderna utförs med stöd från EU och landsbygdsprogrammet genom Skogsstyrelsen säger Johan Kristoffersson, stiftsskogvaktare. 

Mer lövskog ger bättre förutsättningar
I Sverige är den vitryggiga hackspetten akut hotad. Fågeln, som är 25–28 cm lång, föredrar lövrika skogar med stor andel död ved. I Gammelstad kommer det nu skapas bättre förutsättningar för att fågeln ska trivas. 

– Området som det gäller består i dag av skog där granen tar över mer och mer. Genom att gallra ut en stor del av granarna blir skogen istället lövdominerad. Vi skapar också mer död ved som ger livsrum åt många insekter. De blir i sin tur föda åt bland annat den vitryggiga hackspetten. 

Eftersom den vitryggiga hackspetten har så specifika krav på sin livsmiljö kommer avverkningen också skapa förutsättningar för en rad andra rödlistade arter. Det gäller exempelvis olika typer av lavar och insekter men också andra fåglar, exempelvis mindre hackspett. 

Informationstavla på på platsen
Avverkningen beräknas ta cirka 4 veckor. Vid parkeringen till Hägnan, nära konstverket med den gamla båten, kommer en informationstavla finnas där besökare kan läsa om fågeln och se en karta över avverkningsområdet. 

– Vi hoppas att människor som rör sig i området har överseende för att det pågår arbete där under den här perioden. Och att de är uppmärksamma och inte kommer för nära maskinerna, av säkerhetsskäl, säger Johan Kristoffersson.

. . .

OM PRÄSTLÖNETILLGÅNGARNA
Jord, skog och fonder som Svenska kyrkan förvaltar går under namnet prästlönetillgångarna. Det är stiftelseliknande tillgångar, det vill säga fristående juridiska personer, och förvaltas av respektive stift. Genom avkastningen bidrar de till Svenska kyrkans förkunnelse.

Prästlönetillgångarna i Luleå stift förvaltar 0,5 procent av den totala markarealen i Norrbotten och Västerbotten, cirka 60 000 hektar mark. På 32 000 hektar bedrivs skogsbruk.
Läs mer om prästlönetillgångarna i Luleå stift

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Ladda ned bild

Länkar

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Debattartikel: Tid för handling när det kyrkliga kulturarvet hotas8.3.2024 08:20:00 CET | Nyheter

Statens stöd till vården och underhållet av svenska kyrkobyggnader har under en lång rad år urholkats. Vi står nu inför risken för ett allvarligt förfall. Svenska kyrkan har tagit fram ett konkret förslag på hur staten kan ta sitt fulla ansvar. Vi uppmanar våra riksdagsledamöter att agera för att rädda det världsunika kulturarv som tillhör oss alla, skriver Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye