Djurens Rätt

1 miljon underskrifter mot långa djurtransporter

Dela

Kampanjen #StopTheTrucks lanserades i april 2016 med målet att stoppa djurplågeriet på Europas djurtransporter. På drygt ett år har kampanjen nu nått sitt första mål: mer än 1 miljon européer har nu skrivit under uppropet!

Foto: Vier Pfoten
Foto: Vier Pfoten

Kampanjen #StopTheTrucks lanserades av Djurens Rätt och 21 andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa, samordnat av koalitionen Eurogroup for Animals. Hela 94 procent EU-medborgarna anser att djurskydd för lantbruksdjur är viktigt (Eurobarometern 2016), samtidigt transporteras mer än en 1 miljard fjäderfän och 37 miljoner nötkreatur, grisar, får, getter och hästar levande inom EU eller till ett tredje land, varje år.

– Kampanjen #StopTheTrucks har kunnat visar under vilka vedervärdiga former som levande djur transporteras. EU kan inte ignorera att mer än 1 miljon invånare kräver ett slut för det onödiga lidande som djur utsätts för i samband med djurtransporterna. I dagsläget kompromissar EU:s lagstiftning med djurens välfärd, nu är det dags för kommissionen att ta krafttag och stoppa denna omänskliga behandling av djur, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Trots brett allmänt stöd och nya vetenskapliga studier har EU under flera år stått fast vid åsikten att en revision av EU:s lagstiftning för djurtransporter inte är nödvändig. Men kampanjen #StopTheTrucks sätter nu ökad press på EU:s beslutsfattare om att ta beslut som reducerar och i slutändan stoppar de långa djurtransporter där mängder av djur skadas eller dör.

– Att 1 miljon personer nu skrivit under uppropet är en tydlig signal till EU: stoppa djurtransporterna, säger Camilla Björkbom.

Som en del i kampanjen släpptes tidigare i år filmer och bilder som visade hur djurtransporter bryter mot både lagstiftning och international överenskommelser i samband med att djur transporteras från EU-länder till Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika.

Även i Sverige orsakas allvarliga djurskyddsproblem av transporterna. Varje år dör omkring 200 000 djur, de flesta kycklingar och hönor, i samband med transporter till slakt i Sverige. Djurens Rätt vill se skärpta nationella regler med en maximal transporttid på fyra timmar för kycklingar och hönor på väg till slakt. Det, i kombination med mekaniskt ventilerade fordon, skulle kunna minska dödligheten avsevärt.

De 1 miljon namnunderskrifterna kommer att lämnas över till EU-kommissionen senare i år. Av de insamlade namnen kommer drygt 140 000 från Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Vier Pfoten
Foto: Vier Pfoten
Ladda ned bild
Foto: Animals International/TSB-AWF
Foto: Animals International/TSB-AWF
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 40 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för ett en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum