1000 Möjligheter

1000 Möjligheter och Stockholm Stad ingår partnerskap mot våld

Dela

Socialnämnden i Stockholm har beslutat att ingå ett idéburet offentligt partnerskap med Stiftelsen 1000 Möjligheter i syfte att öka kunskapen om våld i ungas relationer. En viktig del i partnerskapet är att nå fler unga våldsutövare och utveckla stödåtgärder för den gruppen.

1000 Möjligheter driver Sveriges nationella stödplattform för unga med erfarenheter av våld i en partnerrelation, Ungarelationer.se, som startades 2019. De flesta som söker sig till chatten är tjejer som beskriver att en kille utsätter dem för våld. Det händer också att oroliga kompisar till både utsatta och våldsutövare tar kontakt. Men endast drygt 6 procent av de stödsökande har själva utövat våld. Det finns således ett stort behov av att nå fler unga våldsutövare, och där kan partnerskapet spela en viktig roll.

– Tillsammans ska vi motivera unga våldsutövare att söka stöd via chatten på Ungarelationer.se, på 1000 Möjligheters samtalsmottagning, hos Ungdomsmottagningarna eller stadens Relationsvåldscentrum. Genom att ta tag tidigt i våld i ungas relationer kan både våld i nära relation och samhällsvåld senare i livet förebyggas och förhindras, säger socialborgarrådet i Stockholm, Jan Jönsson.

Ett idéburet offentligt partnerskap bygger på att idéburna organisationer som 1000 Möjligheter ofta besitter särskild kunskap som offentlig verksamhet behöver få del av för att möta förändringar och problem i samhället. Partnerskapet bygger på ett gemensamt engagemang och ansvar för att uppnå målet. Båda parter bidrar med resurser, som kan vara såväl pengar som ideellt arbete eller administrativa resurser.

1000 Möjligheter har mött unga i olika stödverksamheter sedan 2010 och 2020 släppte organisationen en rapport som bygger på statistik och erfarenheter från det första året med stödplattformen Ungarelationer.se. Den gjorde det dels tydligt hur vanligt, omfattande och allvarligt killars våld mot tjejer är, dels vilka kraftfulla åtgärder som behövs för att förebygga våldet, stötta utsatta samt fånga upp och lagföra unga våldsutövare. Även Brottsförebyggande Rådet lyfter i sin rapport ”Våld i ungas parrelationer”, som kom ut nyligen, särskilt fram behovet av stöd till unga utsatta och insatser till unga våldsutövare.

– Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta. Arbetet måste stärkas på alla plan och partnerskapet med Stockholm Stad kan bli ett viktigt steg framåt i det, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på 1000 Möjligheter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Zandra Kanakaris, generalsekreterare på 1000 Möjligheter
Zandra Kanakaris, generalsekreterare på 1000 Möjligheter
Ladda ned bild

Dokument

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en idéburen organisation som stöttar och stärker unga och arbetar förebyggande för ett jämställt samhälle fritt från våld. Stiftelsen driver två verksamheter: ungarelationer.se, som motverkar killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer, samt Ellencentret, som arbetar med unga utsatta för prostitution och människohandel.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ungarelationer.se kommenterar BRÅs rapport om våld29.10.2021 08:59:32 CEST | Pressmeddelande

I dag kom Brottsförebyggande rådets rapport ”Våld i ungas parrelationer”. Slutsatserna är i stort sett de väntade och i linje med de krav som Stiftelsen 1000 Möjligheter länge har fört fram. Brå nämner specifikt att det finns ett behov av att stödorganisationer inom civilsamhället, som erbjuder anonymt stöd vid våld och våldsrelaterade problem hos unga, ges möjlighet till en stabil och långsiktig verksamhet. Där har den nationella stödplattformen Ungarelationer.se – som startade redan 2019 – en nyckelroll och det som nu behövs är en långsiktig finansiering av det arbetet.

Ett år senare – killars våld mot tjejer har förvärrats under pandemin30.3.2021 08:09:00 CEST | Pressmeddelande

Det har gått ett år sedan Kunskapscentret för unga relationer, KUR, bildades och släppte sin första rapport om killars våld mot tjejer. Rapporten bygger på fakta och erfarenheter från Ungarelationer.se, Sveriges nationella stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas relationer. Ett år senare är siffrorna fortfarande nedslående och behovet av stöd stort. Pandemin har gjort situationen än värre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum