Tjejkollot som ska öka jämställdheten i skogen
Skogskollo vill visa på skogens alla värden och vilka möjligheter som finns i skogen. Möjligheter vad gäller arbete och utbildning, men också för samhället och klimatet.
– I dagsläget är den största andelen som jobbar inom skogsbranschen män. Med de utmaningar som samhället står inför med bland annat klimatförändringarna, behöver vi fler olika typer av människor som jobbar med skogen. Vi vill ha en mer jämställd bransch och då måste vi synas och berätta vad vi gör, säger Skogsstyrelsens Caroline Vågberg, samordnare för Skogen i skolan i Västernorrland.
Ett led i att förändra och föryngra skogssektorn är att arbeta med nästa generation. Tanken är att flickorna som deltar på lägret ska få med sig kunskap om vilka möjligheter det finns till fortsatt karriär och utbildning inom skogssektorn.
Kollot vänder sig till tjejer som börjar årskurs 5 och 6 under hösten. På lägret får de bland annat göra studiebesök, ta del av forskning, pröva på att arbeta i skogen och åka skogsmaskin.
Örnsköldsvik 19-21 juni – Sommarhemmet Genesmon:
Måndag kväll: Scouting och friluftsliv
Tisdag fm: Skog och skogsbruk. Em: avverkning/skogsmaskiner.
Kväll: Gene fornby
Onsdag fm: Processum. Em: Domsjö såg, Hörnsjöns naturreservat
Sundsvall 27-29 juni – Uvbergsstugan Huli:
Tisdag em: Ortviken, kväll: scouting och friluftsliv
Onsdag fm: NorrPlant. Em avverkning/skogsmaskiner. Kväll: träffa en skogsägare
Torsdag fm: SCA R&D. Em Norra berget
Media är välkomna på besök!
Kontakta Caroline Vågberg för att boka in en tid som passar. Kontaktuppgifter nedan.
Läs mer på www.skogskollo.se
Mer information:
Caroline Vågberg, samordnare Skogen i skolan Västernorrland, Skogsstyrelsen,
070-376 64 85, caroline.vagberg@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum