Svenska institutet

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York

Dela
Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.
Ola Kalnins mural, Gamla Väster Malmö.
Ola Kalnins mural, Gamla Väster Malmö.

Vad är demokratisk arkitektur? Programmet som går under namnet Swedish Design Moves New York tar sin utgångspunkt i arkitekturens roll i ett demokratiskt samhälle. Det kan handla om byggda miljöer som direkt stöttar ett demokratiskt system, frågor som rör tillgänglighet och jämlikhet, social och ekologisk hållbarhet och mångfald i det offentliga rummet. Det kan också handla om konsten och kulturens roll i publika rum, vilket flera av projekten kommer att belysa.

Utställningen Aiming for Democratic Architecture lyfter exempel på demokratisk arkitektur från hela Sverige. Det kan handla om skolor, vårdcentraler, bibliotek och torg – projekt som utgått från olika gruppers behov i särskilda miljöer. 34 arkitektkontor och organisationer har tagit fram språklösa filmer som illustrerar nydanande projekt. En annan dimension i utställningen är att besökarna kommer att få ta av sig skorna och istället ta på sig hemstickade raggsockor, bland annat för att illustera fenomenet ”skogräns” - ett av utställningens sex teman. I utställningen ska besökare även kunna mötas över en kopp kaffe i ett tillfälligt vardagsrum.

Ett par projekt som finns med både i utställningen och workshopprogrammet på plats i New York är Self Build City, ett samarbete mellan KTH, Färgfabriken och Knivstabostäder som handlar om inkludering och social hållbarhet. I Knivsta kommun genomförs ett pilotprojekt där arbetssökande nyanlända ska utbildas i byggande, och medverka i uppförandet av ett energisnålt hus i trä. The New GoDown Arts Centre i Nairobi, Kenya, är ett projekt som White arkitekter driver tillsammans med kenyanska samarbetsparter, och som handlar om att skapa en plats där kultur och kreativitet går hand i hand med civilsamhället och det lokala samhällslivet.

Ett projekt som mycket konkret knyter an till den lokala miljön i New York och vad och vem som får ta plats i det offentliga rummet, är malmöbaserade konstnären Ola Kalnins gigantiska muralmålning, som han kommer att skapa på en fyravåningsfastighet i hörnet av Greenpoint Avenue och Manhattan Aveune i Brooklyn, New York. Målningen utförs mellan den 20 och 28 oktober och blir sedan ett permanent inslag i Brooklyns gatubild.

Swedish Design Moves New York äger rum på Center for Architecture och Van Alen Institute i New York den 24-28 oktober och är ett samarbete mellan Visit Sweden, Svenska institutet, Sveriges generalkonsulat i New York, STHLMNYC och Sveriges Arkitekter med stöd av Malmö stad.

Hela programmet är öppet för allmänheten kan ses i sin helhet här: https://www.swedishdesignmoves.com/swedish-design-moves-events-at-archtober www.swedishdesignmoves.com/archtober

I utställningen Aiming for democratic architecturemedverkar följande arkitektkontor och organisationer. Ett varmt tack till alla som bidragit med material och filmer, och till MYCKET (Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson) för gestaltningsstöd och utställningstexter. Aiming for democratic architecture är producerad för Svenska institutet av Sveriges Arkitekter.

Nyckelord

Kontakter

För ytterligare information, vänligen kontakta:


Jenny Bergström, projektledare Svenska institutet
jenny.bergstrom@si.se, +46 73 231 8526


Livia Podestá, Media Relations Manager
livia.podesta@si.se, +46 73 231 8536

Bilder

Ola Kalnins mural, Gamla Väster Malmö.
Ola Kalnins mural, Gamla Väster Malmö.
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Satsningen är en del av designprogrammet Swedish Design Moves som på regeringens uppdrag drivs av Visit Sweden i samarbete med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands/ASFB, Sveriges Arkitekter och Trä- och Möbelföretagen under åren 2016-2019.

Svenska institutet

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svensk kultur är en viktig drivkraft för handel9.5.2024 09:38:21 CEST | Pressmeddelande

2024 är ett storslaget år för svensk musik. Få har missat att det är 50 år sedan ABBA slog genom globalt efter sin Eurovision-seger med ”Waterloo”. Som om det inte vore nog hålls finalen för årets Eurovision i Malmö, efter att Loreen vunnit tävlingen för andra gången. Uppmärksamheten som musikevenemanget får, innebär ett bra tillfälle att lyfta fram det inkluderande, öppna och positiva budskapet som Eurovision och Sverige vill förmedla med hjälp av musik.

Sverigebilden i Mellanöstern och Asien har försämrats men en majoritet är fortsatt positiv14.12.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande

Svenska institutets undersökning av Sverigebilden i Mellanöstern och Asien visar att koranbränningar och felaktiga budskap om att den svenska staten kidnappar muslimska barn har bidragit till en försämrad bild av Sverige. Dock har fler fortsatt en positiv uppfattning om Sverige än en negativ. Hög livskvalitet och engagemang i miljöfrågor anses vara landets främsta styrkor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye