BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris inleder långsiktigt stöd till ensamkommande barn

Dela
Bris inleder nu ett långsiktigt arbete med att ge professionellt stöd till barn som flytt, genom att erbjuda professionella evidensbaserade stödgrupper, mobilisera samhällets aktörer och stärka nätverken kring ensamkommande barn. Stödgruppsmodellen ska spridas i hela landet.

Bris stödgrupper är en metod som utvecklades efter tsunamin-katastrofen 2004 i ett samarbete mellan Bris och Röda Korset. Idag erbjuder Bris grupper till barn som förlorat en förälder i suicid och till familjehemsplacerade barn. Syftet är att tillgodose varje barns rätt till psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa över tid.

– Barn med erfarenhet av krig, trauma och flykt är en mycket utsatt grupp som löper stor risk att drabbas av psykisk ohälsa. Tyvärr har vi sett gång på gång hur det svenska samhället har brustit i att tillgodose ensamkommande barn deras rättigheter. Vi på Bris är mycket glada att vi med hjälp av Familjen Erling-Perssons Stiftelse nu får stora resurser att stötta den här gruppen barn långsiktigt, säger Magnus Jägerskog.

Under 2015 anlände 70 384 barn till Sverige, varav hälften var ensamkommande. Flyktingströmmen har minskat under 2016 efter att regeringen infört en ny hård asyllagstiftning, men de barn som kom hösten 2015 finns här nu och har stora behov av professionellt stöd.

– Situationen för barn som kommit ensamma är ovärdig Sverige, här behöver många aktörer i samhället bidra. Med det här projektet vill vi på Bris ge stöd direkt, men också mobilisera hela samhället så att barn som kommit till Sverige på flykt får en bättre start i sitt nya hemland, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Projektet Tillsammans för barn som flytt finansieras med medel från Familjen Erling-Perssons Stiftelse med 14,85 miljoner kronor under tre år.

– Bris väletablerade sätt att jobba med psykisk hälsa kombinerat med nya former för samarbete ute i kommuner tror vi på stiftelsen kommer att ge projektet stor kraft och verklig möjlighet att göra skillnad för unga nyanlända. Vi är mycket glada över att kunna stödja Tillsammans för barn som flytt , säger Ylva Linderson hos Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

För mer information, kontakta: 
Anna Holmqvist, pressekreterare 
anna.holmqvist@bris.se 
070-779 95 06 

Barnens rätt i samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och unga samt upprätta möjligheter för dem att föra en dialog med vuxna. FN:s konvention om barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.se .

Bris telefonnummer för barn och unga: 116 111  

Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50   

PG: 90 15 04-1

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter

I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye