Trafikverket

20 nya trafiksäkerhetskameror i Västerbotten – räddar liv

Dela

Nu sätter Trafikverket upp 20 nya trafiksäkerhetskameror i Västerbotten. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken. Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar 20 liv per år.

Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket
Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Om alla höll hastighetsgränserna i hela trafiksystemet, skulle mer än 100 liv sparas varje år. Vi arbetar dagligen för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Trafiksäkerhetskamerorna är en viktig del i arbetet med detta, säger Angelica Qarlsin på Trafikverket

De nuvarande trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.

De nya trafiksäkerhetskamerorna i Västerbotten sätts upp under november månad längs följande vägar.

 • E4 Hökmarkberget, 2 stycken
 • E4 Ansmark, 2 stycken
 • E4 Anumark, 2 stycken
 • E12 Obbola- Umeå, 4 stycken
 • Länsväg 364 Fäbodåkern – Fällforsån, 4 stycken
 • Länsväg 522 Stöcksjö, 2 stycken
 • Länsväg 531 Holmsund- Umeå, 4 stycken

När de nya kamerorna är på plats kommer det att finnas 94 stycken i drift i Västerbottens län.

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad innan kamerorna. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Planeringen och placeringen av våra trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheterna på en specifik sträcka. I samverkan mellan myndigheterna väljs lämpliga sträckor ut där de största effekterna kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. 

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

 • De nuvarande (1 600 kameror, år 2017) trafiksäkerhetskamerorna räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
 • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
 • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
 • Endast de som kör för fort fotograferas.
 • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.

Kontakter

Angelica Qarlsin, strategisk planerare, Trafikverket,
010-123 75 46
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket
Trafiksäkerhetskamera Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum