Stångåstaden

2020 - året då hemmet blev en central plats i vår tillvaro

Dela
Bokslutet är klart och vi håller precis på att lägga 2020 bakom oss. Året som gick har givetvis påverkats i väldigt stor utsträckning av den globala pandemin. Vi har genomfört en mängd åtgärder för att minska risken för smittspridning och för att skydda våra medarbetare och kunder. Bostäder klassas inte som samhällskritisk verksamhet men borde kanske göra det.
©-crelle-fotograf-norrkoping
©-crelle-fotograf-norrkoping

För att kunna ge våra kunder en bra och professionell service har vi under året hållit igång mycket av vår ordinarie verksamhet men det har varit viktigt för oss att ta ansvar i en svår tid. Våra hyresgäster fick en hyresreduktion de första tre månaderna av pandemin medan vi har arbetat med individuella lösningar för våra lokalhyresgäster – allt för att kunna stötta på bästa sätt. Vi kan också konstatera att Stångåstaden var det bostadsbolag i regionen som gjorde den minsta hyreshöjningen under förra året.

För att inte tappa tempo så har vi hållit igång vår nyproduktion och renoverat i samma höga takt som vi brukar. Vid årsskiftet pågick produktion av ca 750 nya bostäder och under 2020 färdigställdes 234 lägenheter. Vi genomförde omfattande renovering av ca 250 lägenheter och satsade totalt 392 mkr på underhåll. Detta har varit av stor vikt, inte minst för alla våra entreprenörer och andra samarbetspartners, tillsammans har vi hjälp till att hålla igång arbetsmarknaden i vår region.

Ekonomin har påverkats både positivt och negativt. Kostnader för hyresrabatter, reparationer, vattenskador och inre underhåll har ökat medan kostnader för administration har minskat. Trots krisen är vårt bokslut starkt. Bostäder har sannolikt påverkats mindre än kommersiella fastigheter. Koncernen redovisar ett resultat före skatt om 249 mkr. Då ingår försäkringsersättningar netto för skadorna i samband med explosionen på Ådalagatan 2019 och sommarens fastighetsbrand i Skäggetorp med ca 37 mkr. Rensat för dessa engångsposter samt återtagna nedskrivningar uppgår resultatet till ca 205 mkr. Det är i nivå med vår budget.

Vi har fokus på ekonomisk hållbarhet. Ett bostadsbolag hanterar mycket stora ekonomiska värden och Stångåstaden är mitt inne i en period med historiskt tunga investeringar. Det är oerhört viktigt att vi hushållar på bästa sätt med våra resurser och ser till att de investeringar vi gör är långsiktigt lönsamma.

Stångåstaden har en vision – Ett steg före – som bland annat innebär att vi vill vara med och driva branschutveckling. Styrelsen har också lagt fast en mycket offensiv affärsplan. Vi har därför ställt om organisation under 2020 och jobbar mer teamorienterat och tvärfunktionellt. Vi håller också på att bygga upp en ny enhet för affärsutveckling för att höja tempot inom innovation och digital transformation.

Stångåstaden arbetar värderingsstyrt och har en stark företagskultur med fokus på kunder, hållbarhet och utveckling. Vi har en massa duktiga medarbetare som gör skillnad. Det gör att framtiden känns trygg med en kompetent, framåtriktad organisation och ett bolag med stark finansiell ställning. Vi har all möjlighet att kunna fortsätta bidra till Linköpings utveckling.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder

©-crelle-fotograf-norrkoping
©-crelle-fotograf-norrkoping
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

Stångåstaden kommenterar skador på fastighet samt ombesörjer evakuering för drabbade hyresgäster8.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden har under torsdagen inlett arbetet med att säkra den explosionsdrabbade fastigheten på adressen Ödegårdsgatan 16 i stadsdelen Johannelund. Undersökningen visar att skadorna på konstruktionen är mer omfattande på konstruktionen än vad den första bedömningen gjorde gällande. Med anledning av detta kommer Stångåstaden nu inleda arbetet med att säkra fastigheten. Bolaget ombesörjer samt att bolaget ombesörjer evakueringsbostad för alla drabbade kunder i fastigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye