Citybanans samarbete med kyrkan ger metod för framtida byggen

Stora utmaningar mötte Trafikverket när Citybanans järnvägstunnlar skulle byggas direkt under Stockholms historiska centrum. Lösningar och erfarenheter har nu samlats i en modell för framtida bruk.
Modellen beskriver täta kontroller i direkt närhet till känsliga byggnader och hur eventuella händelser ska hanteras. I modellen ingår också kontrollprogram för enskilda byggnader, regelbundna besiktningar och specifika skyddsåtgärder för känsliga objekt.
– Det har varit en intensiv och lärorik tid, säger Kjell-Åke Averstad, Citybanans projektchef. Vi har skapat förståelse och förtroende mellan oss och Svenska kyrkan och den modell vi har arbetat fram kommer att kunna användas av liknande projekt i framtiden.
Under Citybanans byggtid monterades höga byggnadsställningar framför altaruppsatserna i Maria Magdalena kyrka och Gustaf Vasa kyrka. Via dem utförde konservatorer förebyggande åtgärder och kontrollerade påverkan från Citybanans arbeten. För Svenska kyrkans del ledde det till helt ny kunskap, bland annat om altaret i Gustaf Vasa kyrka eftersom det kunde undersökas på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. Byggställningarna täcktes av screentryck med exakta avbildningar av de skymda altarna för att aktiviteterna i kyrkorummet skulle kunna pågå som vanligt.
Även Svenska kyrkan beskriver samarbetet som lyckat.
– Jag är mycket glad att kunna konstatera att vårt samarbete har fungerat väl, säger Eva Brunne, biskop i Stockholms stift. Projektet har funnits i mina tankar och böner. Tack vare Trafikverkets omsorg och ansvar är kyrkorna och inventarierna i gott skick och framför allt har all verksamhet i kyrkorna kunnat upprätthållas under hela byggperioden.
– Nu tar vi med oss lärdomar och erfarenheter till en handbok för Svenska kyrkans egna nationella riktlinjer för kommande komplicerade infrastrukturprojekt i känsliga kulturmiljöer. Med största sannolikhet blir det mer av den sorten i framtiden.
Det var i juni 2008 som Svenska kyrkan och Banverket (nu Trafikverket) tecknade avtal med målet att Citybanan skulle byggas på utsatt tid – utan att orsaka skador på de fem kyrkorna längs tunnelns sträckning: Sankta Maria Magdalena, Sankta Clara, Adolf Fredrik, Gustaf Vasa och Sankt Matteus.
Fakta:
Citybanan är en 6 kilometer lång pendeltågstunnel under centrala Stockholm, med två nya stationer: Stockholm City och Stockholm Odenplan, samt en 1,4 kilometer lång järnvägsbro i Årsta. Med Citybanan fördubblas kapaciteten för såväl pendeltåg som region- och fjärrtåg till och från Stockholm samtidigt som tillgängligheten ökar med de nya stationerna.
(Bild: Screentrycket framför altaret i Gustaf Vasa kyrka tas ner. Foto: Mikael Ullén, fritt för publicering med angivande av rättighetsinnehavaren.)
För bilder och mer information, kontakta kontaktpersonerna.
Nyckelord
Kontakter
Jenny Ryderstedt, kommunikatör projekt Citybanan, 010-123 61 61
Pär Sandberg, pressekreterare Stockholms stift, 0705-94 18 28
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Bilder
Om
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Färre döda i vägtrafiken – men mer insatser krävs för att uppnå Nollvisionen25.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 213 personer i olyckor på vägarna, enligt Trafas officiella statistik. Det är färre än både år 2023 (229 personer omkom) och år 2022 (227 personer). Utvecklingen över tid går åt rätt håll – men samtidigt för långsamt för att nå de uppsatta etappmålen för 2030.
Fler tåg i tid i mars – bästa resultatet på två år24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under mars kom resenärerna på fler än nio av tio persontåg fram i tid, det bästa resultatet sedan april 2023. Dessutom rullade nästan hela 95 000 persontåg på spåren, det är rekordmånga tåg under en månad – med undantag för i januari i år.
Nu fortsätter vi satsningarna på Malmbanan16.4.2025 08:50:33 CEST | Pressmeddelande
I sommar ska Sveriges tyngst trafikerade järnväg bli ännu bättre och mer tillförlitlig. Med start redan i maj kommer Trafikverket att genomföra ett stort antal åtgärder längs de 50 milen mellan Boden och Riksgränsen.
Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för ett bättre flöde i påsktrafiken14.4.2025 06:42:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken är snart här och därmed en av årets stora trafikhelger. E4 norr om Gävle är en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Även i år kommer det att vara förbjudet att köra om på E4 mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.
Du ska kunna lita på järnvägen – även när vi rustar den för fullt9.4.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu under påskhelgen och framåt i vår är de flesta arbetena koncentrerade till västra delarna av landet. I mellersta Sverige och i Stockholmstrakten arbetar vi också i spåren med påverkan på resor och transporter som följd. Men även längre norrut händer det saker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum