Håll Sverige Rent

Sifoundersökning: Övertro till naturens förmåga att bryta ner fimpar

Dela
Åtta av tio svenskar underskattar hur lång tid det tar för naturen att bryta ner en fimp som kastats på marken. Det visar en Sifoundersökning som Håll Sverige Rent har beställt. Fimpar med filter innehåller plast som inte bryts ner helt i naturen utan som sönderdelas till mikroplast.

I Sifoundersökningen svarade en majoritet, 53 procent, att det tar mindre än fem år för en cigarettfimp med filter att brytas ner. 83 procent svarade att de tror att det tar mindre än 25 år. I själva verket bryts plasten i cigarrettfiltret sannolikt inte ner helt i naturen överhuvudtaget, utan riskerar att hamna i våra hav som mikroplast. Att bli till mikroplast tar mellan 1 och 100 hundra år för filtret på en fimp.

– Det är dags för cigarettillverkarna att ta ansvar för fimparna. Politikerna bör också tydliggöra att all nedskräpning är olaglig, till exempel genom att inte låta fimpar vara undantagna från skräpboten, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Fimparna är vårt i särklass vanligaste skräp. Under ett år hamnar en miljard cigarettfimpar på svenska gator och torg. Nyligen lade regeringen förslag om rökförbud på uteserveringar. Håll Sverige Rent ser en risk med att förbudet kan bidra till ännu fler fimpar på fel plats.

– Självklart välkomnar vi förslag som kan leda till minskad rökning, samtidigt ser vi en fara i att mer plast kan hamna i naturen. På uteserveringar och vid många entréer finns det i dag askkoppar där rökare kan fimpa. När rökare tvingas flytta sig längre från dessa miljöer ökar risken för nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.

För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89

Petra Holgersson, pressansvarig Håll Sverige Rent, petra.holgersson@hsr.se, 072-565 44 05

Om Sifo-undersökningen:

Under perioden 8–11 januari fick 1 000 personer frågan ”Hur lång tid tror du att det tar för en cigarettfimp att brytas ner i naturen?” Alternativen var 1–2 veckor, 1–6 månader, 0,5–1 år, 1–5 år, 5–25 år, mer än 25 år och Vet ej.

Fakta nedbrytningstider:

Så lång tid tar det för olika saker att brytas ned:

  • Organiskt material (exempelvis frukt och mat): 1 månad
  • Tidningar: 6 veckor
  • Aluminiumburkar: 200–500 år
  • Glas: 1 miljon år
  • Fimpar (cellulosa-acetat): 1–100 år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
  • Plastpåsar: 10 år–100tals år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
  • PET-flaska: 450 år–1000 år. Bryts förmodligen aldrig ned helt i naturen.
  • Tuggummi: 20–25 år.

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Ny undersökning visar: Svenskarna splittrade kring plastpåseskatten27.2.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande

Nedräkningen till att plastpåseskatten försvinner har börjat och redan den 1 november i år kan svenskarna vänta sig att spara några kronor vid köp av en plastpåse. Men åsikterna om att skatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye