Nu ska olagliga skyltar i Norrbottens vägkanter rensas bort
Särskilt under sommarhalvåret finns det många vägsträckor med reklamskyltar som sätts upp av såväl privatpersoner som företag. Skyltarna gör det svårare att rensa diken och att röja sly och gräs. En del skyltar är också trafikfarliga. De kan ha en olämplig placering och de kan ta uppmärksamhet från körningen.
I vägområdet är det inte tillåtet att sätta upp egna märken och skyltar. Trafikverket tar kontinuerligt bort felaktigt uppsatta skyltar i samband med annat arbete längs vägarna. Under de kommande veckorna görs en mer grundlig städning inom Norrbottens län, där fokus ligger på att ta ner dessa skyltar.
– Skyltar som inte är skadade tar vi oftast reda på och förvarar hos entreprenören. Många kanske inte vet att det är olagligt, och de kan få tillbaka skylten om den finns hos entreprenören, säger Mattias Broström, enhetschef Underhåll på Trafikverket.
Fakta
Vad som är vägområde kan variera, men det utgörs ofta av vägbanan, dikets ut- och insida och ytterligare 3–5 meter åt sidan. Där det finns viltstängsel går vägområdet ända till stängslet och ytterligare en meter bortom stängslet.
Vägområdet kännetecknas oftast av att det inte finns träd där och att området röjs varje år.
I vägområdet är det inte tillåtet med egentillverkade märken eller skyltar. Utanför vägområdet krävs förutom markägarens tillstånd även ett bygglov från kommun eller länsstyrelse.
Man kan ansöka om att få en godkänd vägvisningsskylt till en plats eller inrättning som kan vara av intresse för trafikanten. Trafikverket behandlar ansökan. Om ansökan godkänns svarar Trafikverket för tillverkning och uppsättning av hänvisningsmärket. Den sökande svarar för kostnaden. Regler och blankett för ansökan finns på Trafikverkets hemsida, se länk.
Om olagliga skyltar sätts upp på nytt kan Trafikverket välja att göra en polisanmälan.
Kontakter
Mattias Broström, enhetschef Underhåll, Trafikverket, 010-123 09 79
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Länkar
Om
Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.
Följ Trafikverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trafikverket
Färre döda i vägtrafiken – men mer insatser krävs för att uppnå Nollvisionen25.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 omkom 213 personer i olyckor på vägarna, enligt Trafas officiella statistik. Det är färre än både år 2023 (229 personer omkom) och år 2022 (227 personer). Utvecklingen över tid går åt rätt håll – men samtidigt för långsamt för att nå de uppsatta etappmålen för 2030.
Fler tåg i tid i mars – bästa resultatet på två år24.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under mars kom resenärerna på fler än nio av tio persontåg fram i tid, det bästa resultatet sedan april 2023. Dessutom rullade nästan hela 95 000 persontåg på spåren, det är rekordmånga tåg under en månad – med undantag för i januari i år.
Nu fortsätter vi satsningarna på Malmbanan16.4.2025 08:50:33 CEST | Pressmeddelande
I sommar ska Sveriges tyngst trafikerade järnväg bli ännu bättre och mer tillförlitlig. Med start redan i maj kommer Trafikverket att genomföra ett stort antal åtgärder längs de 50 milen mellan Boden och Riksgränsen.
Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för ett bättre flöde i påsktrafiken14.4.2025 06:42:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken är snart här och därmed en av årets stora trafikhelger. E4 norr om Gävle är en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Även i år kommer det att vara förbjudet att köra om på E4 mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.
Du ska kunna lita på järnvägen – även när vi rustar den för fullt9.4.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu under påskhelgen och framåt i vår är de flesta arbetena koncentrerade till västra delarna av landet. I mellersta Sverige och i Stockholmstrakten arbetar vi också i spåren med påverkan på resor och transporter som följd. Men även längre norrut händer det saker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum