Uppsatser om läkemedel och hyresavtal prisas av Konkurrensverket
I år hade juryn att ta ställning till 29 inlämnade bidrag. Fem uppsatser belönas och pristagarna får dela på 100 000 kronor i prispengar. Uppsatstävlingen arrangeras sedan 1995 av Konkurrensverket och vänder sig till studenter som har skrivit uppsatser inom området konkurrens och upphandling.
– Det är väldigt roligt att vår uppsatstävling lockar så många studenter att delta. Upphandling och konkurrens är centrala samhällsfrågor och vi vill med uppsatstävlingen uppmuntra studenter att fördjupa sig i de här viktiga frågeställningarna. Det är något som årets pristagare har gjort på ett mycket bra sätt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Priser på icke receptbelagda läkemedel
Första pris i ekonomiklassen går till Karin Fura och Elsa Horn af Rantzien, båda från Stockholm. De lade fram sin uppsats vid Nationalekonomiska institutionen vid Handelshögskolan i Stockholm. Författarna delar på 30 000 kronor för sin uppsats ”The Swedish Pharmaceutical Market: Competition and Pricing Post-Deregulation.” I motiveringen står att uppsatsen på ett alltigenom föredömligt vis undersöker hur konkurrens påverkar apotekens priser på icke receptbelagda läkemedel.
Hyresavtal och offentlig upphandling
Första pris i juridikklassen tilldelas Hanna Svensson från Östersund. Hon lade fram sin uppsats vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet och får 20 000 kronor för sin uppsats ”Hyresavtal och offentlig upphandling”. Juryn skriver i sin motivering att uppsatsen är ”en mycket bra genomgång av rättsläget i ett komplicerat och angeläget problemområde.” Av motiveringen framgår också att uppsatsen på ett mycket bra sätt visar hur anknytningen till civilrätt kan användas för att lösa ett upphandlingsrättsligt problem.
Prisspridning på bolåneräntor
Andra pris i kategorin ekonomi går till Martin Bergqvist, Ekshärad, som bedriver sina studier vid Nationalekonomiska institutionen vid Umeå universitet. Han tilldelas 20 000 kronor för sin uppsats ”Searching the Mortgage Market: An Estimated Consumer Search Model of the Swedish Mortgage Market.” I juryns motivering står att uppsatsen belyser konkurrensförutsättningar på en viktig marknad med en väl genomförd empirisk analys.
Samspelet mellan patent, standardisering, konkurrens och innovationer
David Kristing, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, tilldelas andra pris i kategorin juridik för sin uppsats ”Standard-Essential Patents – Balancing the Interests of Intellectual Property and Competition under EU Law”. Prissumman uppgår till 17 000 kronor och juryn skriver i sin motivering att uppsatsen på ett berömligt sätt redogör för den komplicerade relationen mellan immaterialrätt och konkurrensrätt.
Kommunalt ekonomiskt stöd vid byggnation
Esmeralda Eberhardson från Malmö har fått tredje pris i kategorin juridik. Hon studerar vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Hon tilldelas 13 000 kronor för uppsatsen: ”Services of general economic interestset – An (im)possibility in Swedish municipal housing policy.” Av juryns motivering framgår att uppsatsen på ett kreativt, tydligt och strukturerat sätt redogör för frågan om kommunalt ekonomiskt stöd vid byggnation, och om detta är tillåtet enligt EU:s statsstödsregler.
För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80 jimmy.dominius@kkv.se
Joakim Wallenklint, funktionsansvarig för forskningsfrågor, tfn 08-700 16 03
Kontakter
Jimmy DominiusPressekreterare
Tel:08-700 15 81jimmy.dominius@kkv.seLänkar
Om
Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.
Följ Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Nätläkarbolag bötfälls för konkurrensbegränsande samarbete om annonsering av digitala vårdtjänster3.4.2025 14:43:53 CEST | Pressmeddelande
Fyra nätläkarbolag har ingått överenskommelser om att avstå från att annonsera sina tjänster på Google Sök på ett sådant sätt att de inte konkurrerade fullt ut om alla kunder. Konkurrensverket har därför beslutat att tre av bolagen ska betala konkurrensskadeavgift för att ha brutit mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete. Det sammantagna bötesbeloppet uppgår till cirka 26 miljoner kronor. Det fjärde bolaget slipper betala konkurrensskadeavgift eftersom bolaget anmälde överträdelserna till Konkurrensverket.
Konkurrensverkets beslut att bötfälla leverantör av VVS-produkter för prisstyrning står fast21.3.2025 15:31:53 CET | Pressmeddelande
Tapwell bröt mot konkurrensreglerna när företaget begränsade återförsäljares möjligheter att själva bestämma priset på företagets produkter vid försäljning över internet. Det bekräftar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag. Det innebär att Konkurrensverkets beslut om att företaget ska betala 16,9 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift står fast.
Polismyndigheten köpte skalplagg på otillåtet sätt20.3.2025 16:14:23 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har beslutat att Polismyndigheten ska betala fyra miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört en otillåten direktupphandling av skalplagg. Värdet på upphandlingen uppgår till drygt 47 miljoner kronor.
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum