PRAC rekommenderar begränsningar i användandningen av kinolon- och fluorokinolonantibiotika

Genomgången har inkluderat synpunkter från patienter, hälso- och sjukvårdspersonal och forskare som inkom vid en offentlig utfrågning hos EMA i juni 2018.
I mycket sällsynta fall har patienter som behandlats med kinoloner eller fluorokinoloner drabbats av långvariga och invalidiserande biverkningar som framför allt påverkat muskler, senor, skelett och nervsystem. Genomgången av dessa biverkningar har lett till att PRAC nu rekommenderar att vissa läkemedel, inklusive samtliga som innehåller kinoloner, bör dras in från marknaden. Detta på grund av att de enbart är godkända att användas vid infektioner som inte längre ska behandlas med denna antibiotikaklass.
PRAC rekommenderar att fluorokinoloner:
- inte bör användas i följande fall:
- för att behandla infektioner som kan bli bättre utan behandling eller inte är allvarliga (såsom halsinfektioner);
- för att förebygga turistdiarré eller återkommande fall av nedre urinvägsinfektioner (som ej sträcker sig ovanförblåsan);
- för att behandla patienter som tidigare upplevt en allvarlig biverkan med en kinolon eller fluorokinolon;
- för att behandla milda till måttligt allvarliga infektioner, förutom i de fall andra antibakteriella läkemedel som vanligtvis rekommenderas inte kan användas.
- bör användas med försiktighet framför allt hos äldre, patienter med njurproblem, transplanterade patienter eller de som behandlas med systemiska kortikosteroider. Dessa patienter har en högre risk för senskador orsakade av kinoloner och fluorokinoloner.
PRAC rekommenderar också att hälso- och sjukvårdspersonal bör råda patienter att genast avsluta sin fluorokinolonbehandling vid första tecken på en biverkning som involverar muskler, senor eller skelett (exempelvis inflammerad eller skadad sena, muskelsvaghet, ledsvullnad eller ledvärk) eller nervsystemet (exempelvis stickande känsla, depression, förvirring, självmordstankar, sömnstörningar, syn- och hörselproblem och förändrat smak- och luktsinne).
Förskrivningsinformationen för enskilda fluorokinoloner kommer att uppdateras för att återspegla den begränsade användningen.
PRAC:s rekommendation skickas nu till The Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) för ställningstagande.
Relaterad information
Nyhet EMA
Fluoroquinolone and quinolone antibiotics: PRAC recommends restrictions on use (2018-10-05)
Kontakta oss
Veronica Arthurson, gruppchef
Tel: 018-17 46 18
Qun-Ying Yue, utredare
Tel: 018-17 48 21
Kontakter
Pär-Anders JonsgårdenPressansvarig Kommunikationsenheten
press@mpa.se
Presstelefon: 018-18 36 25
Therese SmedbergPressansvarig Kommunikationsenheten
press@mpa.se
Presstelefon: 018-18 36 25
Bilder
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär24.3.2025 12:57:47 CET | Pressmeddelande
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum