1000 Möjligheter

Två år efter Tova Mobergs död – killars våld mot tjejer fortsatt stort problem

Dela
Idag är det två år sedan 19-åriga Tova Moberg hittades död, mördad av den expojkvän som under lång tid förföljt, hotat, kränkt och misshandlat henne. Sedan dess har medvetenheten om unga mäns och killars våld mot tjejer ökat, men problemet är fortfarande mycket stort. Det vill Stiftelsen 1000 Möjligheter, som driver den nationella stödchatten ungarelationer.se, uppmärksamma genom två filmer som idag börjar rulla i sociala medier.
Ur filmerna
Ur filmerna

– De allra flesta är överens om att vi behöver stoppa mäns våld mot kvinnor. Trots detta har det gjorts förvånansvärt få satsningar på en av de viktigaste förebyggande åtgärderna: att motverka unga mäns och killars våld mot tjejer. Det är därför ungarelationer.se finns. Vi vill bidra till att det som hände Tova Moberg aldrig händer igen, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på Stiftelsen 1000 Möjligheter.

Enligt BRÅ har var fjärde tjej varit utsatt för brott i sin relation, och det våld som de utsätts för kan vara precis lika grovt och farligt som i vuxnas relationer. Men det tas sällan på lika stort allvar, och de unga vet ofta inte vart de kan vända sig för stöd.

I februari öppnade Stiftelsen 1000 Möjligheter stödplattformen ungarelationer.se dit både utsatta och förövare – och deras kompisar – kan vända sig. Under denna korta tid har sajten 90 000 besökare och 2000 kontakter har tagits i chatten, som är öppen två timmar varje kväll. De allra flesta som hör av sig är under 18 år – alltså barn.

– Om vi ska kunna uppfylla det sjätte jämställdhetspolitiska målet – att mäns våld mot kvinnor ska upphöra – krävs det krafttag mot killars våld mot tjejer. Vi efterlyser ordentliga satsningar, både på prevention och stöd, och det måste få kosta pengar på samma sätt som när det gäller vuxna. Hälso- och sjukvården måste rutinmässigt fråga om våld när de möter unga och rättsväsendet måste arbeta tydligare med frågan, till exempel genom att tillämpa fridskränkningsbrotten, säger Zandra Kanakaris.

Hon ser också ett behov av att höja kunskapen hos allmänheten om hur killars våld mot tjejer kan se ut. Det är därför man har låtit ta fram två filmer, ''Ser du varningssignalerna?'', som visar en typisk situation med psykiskt och digitalt våld, som många unga tjejer beskriver i samtalen i chatten. Filmerna är framtagna i samarbete med reklambyrån Great Beyond. De visas från och med i dag på Instagram och Facebook.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Ser du varningsteckningen? Del 2Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ur filmerna
Ur filmerna
Ladda ned bild
Ur filmerna
Ur filmerna
Ladda ned bild
‭+46 70-143 42 47
zandra@1000mojligheter.se
‭+46 70-143 42 47 zandra@1000mojligheter.se
Ladda ned bild

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som arbetar med våld i ungas relationer och unga i prostitution. Verksamheten startades 2010 som Sveriges första ungdomsjour, och utöver stödarbetet bedrivs även förebyggande arbete särskilt inriktat på unga killar. Målet är att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Ny rapport om stöd för unga utsatta i prostitution8.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I morgon släpper Ellencentret rapporten ''Tjejer utsatta för prostitution och exploatering: Om ungas erfarenheter, stöd och psykologisk behandling''. Rapporten är en sammanställning av ett års stödarbete riktat till utsatta mellan 15 och 25 år och den släpps vid en konferens som arrangeras tillsammans med H.M. Drottning Silvias stiftelse Care About the Children på Westmanska palatset i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye