Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet inom tandvårdsstödet
Genom samverkan mellan myndigheter framkom under december 2015 misstankar om att ett antal vårdgivare i stor omfattning brottsligt utnyttjade det statliga tandvårdsstödet. Det förekom bland annat uppgifter om så kallade målvakter som bolagsföreträdare samt att bolag systematiskt begärde för mycket i tandvårdsstöd. Det fanns även misstankar om att pengar via bulvaner och växlingskontor slussades utomlands.
Inom ramen för den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet fick Försäkringskassan utredningsstöd från andra förvaltningsmyndigheter samt rättsvårdande myndigheter, till exempel Polismyndigheten. Arbetet resulterade i insatsen Trollet vars slutrapport nu presenteras. I rapporten framkommer det att samverkan mellan myndigheterna lett till flera fällande domar, att framtida felaktiga utbetalningar stoppats samt att kunskapsnivån om denna typ av brott ökat, vilket kraftigt försvårar liknande brottslighet i framtiden. Rapporten presenterar också tio konkreta rekommendationer för att ytterligare förebygga brott mot tandvårdsstödet.
– Försäkringskassan arbetar aktivt med att motverka alla former av bidragsbrott. Men när det gäller avancerade brottsupplägg som i det här fallet kan det vara svårt för Försäkringskassan att nysta upp det på egen hand. Genom myndighetssamverkan får vi tillgång till information och verktyg vi annars inte skulle ha. Det ger oss möjlighet att inte bara hindra att pengar betalas ut fel i det här fallet utan även säkerställa att liknande brott inte kan begås i framtiden, säger Per Eleblad, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.
Ett konkret resultat av insatsen Trollet blev ett anmält ärende till Ekobrottsmyndigheten. Brottsanmälan riktades mot två företrädare för en tandvårdsklinik i Stockholm som senare kom att åtalas för bland annat grovt bidragsbrott och grovt bokföringsbrott. I april 2018 dömde Stockholms tingsrätt en tandläkare och dennes kollega till fleråriga fängelsestraff. I april 2019 fastställde hovrätten domen mot den ena personen. Målet mot den andra personen har ännu inte prövats i hovrätten. Tingsrätten beslutade även om näringsförbud i fem år för bägge.
– Det blev en bra dom, de fälldes på i stort sett samtliga åtalspunkter. Genom det här ärendet hoppades samverkande myndigheter få hjälp att lokalisera brister i systemen och på så sätt få möjlighet att täppa till luckor i framtiden. Ambitionen lyckades och man har efter detta lyckats avvärja liknande brottslighet. Det här ärendet visar också på att de som begår den här typen av brott ofta är kreativa när det gäller att hitta olika bidrag och myndigheter som de kan utnyttja. Förutom angrepp på tandvårdsstödet innehöll det här ärendet även brott mot andra delar av välfärdssystemet såsom bidragsbrott mot såväl Försäkringskassan och A-kassan, bedrägeri mot Arbetsförmedlingen och dess nystartsbidrag samt försäkringsbedrägeri, säger Marie-Louise Pettersson kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Den myndighetsgemensamma satsningen startades 2009. Sammanlagt tolv myndigheter samverkar på regional och nationell nivå för att med gemensamma resurser motverka organiserad brottslighet.
– När flera myndigheter kan samverka ökar förutsättningarna för att bekämpa organiserad brottslighet. Det handlar till exempel om att kunna samköra uppgifter i flera olika system, vilket har gjorts i det här fallet. Det innebär att de kriminella får svårare att komma undan. Vi har flera liknande insatser på gång som gäller brott mot välfärdssystemet, säger Johan Grenfors vid polisens nationella operativa avdelning och ordförande för Operativa rådet.
Inom insatsen Trollet har Försäkringskassan arbetat i nära samarbete med Polisen, Ekobrottsmyndigheten samt Skatteverket.
– Skatteverket har, inom ramen för insatsen, bidragit med de uppgifter vi har och kan dela med oss av. Vi har även granskat utförare och höjt skatten för några av dessa, säger Mikael Taaler, enhetschef på Skatteverket.
Bakgrund:
Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet startades 2009. Satsningen utgår från en gemensam inriktning som beslutas av Samverkansrådet, där varje samverkande myndighet representeras av sin generaldirektör eller motsvarande. Operativa rådet ansvarar för den löpande verksamhet som bedrivs inom satsningen. Samtliga myndigheter finns representerade i Operativa rådet.
Myndigheterna som ingår i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Myndigheterna samverkar i Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) och Regionala underrättelsecenter (Ruc).
Kontaktpersoner för media
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88
Polisen, 010-56 391 70
Skatteverket, 010-574 89 60
Ekobrottsmyndigheten, 070-250 44 29
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum