Försäkringskassan

Lagändringar 1 juli som rör socialförsäkringen

Dela

Den 1 juli 2024 sker flera lagändringar som påverkar socialförsäkringen. Det gäller bland annat föräldraförsäkringen och en ny lag om informationsdelning mellan myndigheter för att motverka felaktiga utbetalningar och brottslighet.

Föräldrar till barn som är yngre än 15 månader kan från och med 1 juli ta ut upp till 60 så kallade dubbeldagar, alltså dagar när de är föräldralediga tillsammans och båda får föräldrapenning. Tidigare var antalet dubbeldagar 30, och de kunde bara tas ut fram tills barnets 1-årsdag.

Möjlighet att överföra föräldrapenningdagar till andra personer 

Det blir möjligt att föra över upp till 45 av föräldrapenningdagarna till någon som inte är sambo eller barnets vårdnadshavare. Är man ensam vårdnadshavare kan man föra över 90 dagar per barn. Föräldrapenningen baseras på hur mycket personen tjänar per år. Personen får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som hen får föräldrapenning. Pensionärer får den lägsta nivån av föräldrapenning.

Fler dubbeldagar och nya regler för vem som kan få föräldrapenning - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Myndigheter kan dela mer information

En ny lag gör det möjligt för vissa myndigheter, kommuner och a-kassor att dela mer information med varandra. Syftet är att motverka felaktiga utbetalningar och brottslighet.  Den nya lagen, ”Lagen om uppgiftsskyldighet för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen samt fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet”, innebär att aktörerna är skyldiga att lämna uppgifter till varandra. Det kan vara uppgifter som behövs för att fatta rätt beslut i ett ärende eller för att genomföra kontroller av arbetsplatser där man misstänker fusk och regelbrott.

Det blir också ändringar i förordningen (2001:588) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet som ger Försäkringskassan ökade möjligheter att använda så kallade månadsuppgifter för kontroll av förmåner.

Nyckelord

Kontakter

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Föräldraavdraget har liten påverkan på rätten till assistans2.9.2024 10:36:48 CEST | Pressmeddelande

Lagändringarna Stärkt rätt till personlig assistans har gjort att fler personer beviljas assistansersättning, både barn och vuxna, under år 2023. Ett svar på regeringsuppdrag som Försäkringskassan publicerar idag visar att det så kallade föräldraavdraget har en liten påverkan på antalet avslag inom assistansersättningen: nio av tio avslag där föräldraavdrag har gjorts skulle skett även utan avdraget.

Allt färre gotlänningar går till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. På Gotland minskar utnyttjandet av tandvårdsbidraget mest i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

Hallänningar bäst i landet på att gå till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent i riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Halland syns en liten ökning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget och nyttjandet är, tillsammans med Värmland, högst i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag

Ökningen av tandvårdsbidrag störst i Jönköpings län29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket.. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. Jönköpings län står för den största ökningen i utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

En av tre i Kalmar län går inte till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Kalmar län syns en liten minskning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye