Pappor tar ut mer av föräldraledigheten
Efter en period med svagare utveckling mot en mer jämställd föräldraledighet ökar pappors andel av både föräldrapenning och den totala föräldraledigheten. Det visar Försäkringskassans årliga rapport om hushållens ekonomi.
Mammors andel av både obetald och betald föräldraledighet är fortsatt betydligt större än pappors. Pappors andel av både föräldrapenning och obetald föräldraledighet ökar långsamt och de senaste åren har fördelningen knappt rört sig.
- Men i årets rapport ser vi att pappornas andel av både dagar med föräldrapenning och den totala ledigheten, inklusive ej ersatta dagar, har ökat för barn födda 2021, säger Trude Warner, analytiker på Försäkringskassan.
Det huvudsakliga uttaget av föräldrapenning sker innan barnet fyllt två år då uttaget till stor det tas ut för barn som ännu inte börjat på förskolan och därför fokuserar Försäkringskassans rapport på den tidsperioden. För barn födda 2021 tog papporna i genomsnitt ut 27 procent av dagarna. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med barn födda 2010.
Mammor minskar sitt uttag av obetald ledighet
Det är vanligt att föräldrar är föräldralediga utan att ta ut föräldrapenning, framför allt under barnets första levnadsår. I takt med att mammor över tid har minskat sitt uttag av föräldrapenning har de ökat sitt uttag av obetald ledighet. För barn födda 2021 sjunker dock mammors uttag av både ersatta och ej ersatta dagar.
- Mammors uttag av obetald ledighet har tidigare ökat i takt med att deras betalda ledighet minskar. Nu minskar mammors obetalda ledighet för första gången sen vi började mäta för cirka 10 år sedan. Detta skulle kunna bero på det försämrade ekonomiska läget, säger Trude Warner.
Det finns regionala skillnader i uttaget av föräldraledighet
Hushållens inkomster fortsätter att minska
Hushållens reala inkomster har ökat under lång tid men 2022 bröts den uppåtgående trenden och inkomsterna minskade. Minskningen beräknas ha fortsatt 2023 och utvecklingen beror framför allt på högre inflation som har gjort att värdet av hushållens inkomster har minskat.
Om rapporten
Försäkringskassan följer årligen upp utfallet av den ekonomiska familjepolitiken. Målen för den ekonomiska familjepolitiken är:
- Bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer,
- Minskade skillnader i de ekonomiska villkoren mellan hushåll med och utan barn och
- Ett jämställt föräldraskap.
Försäkringskassans definition av att dela jämställt på föräldrapenninguttaget är att vardera föräldern har tagit ut minst 40 procent av föräldrapenningdagarna när barnet har fyllt två år.
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seLänkar
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
UPPDATERAT - Årssiffror för 2024: Så vabbades det i Värmland15.1.2025 11:27:17 CET | Pressmeddelande
Under 2024 minskade antalet vab-dagar i Värmland med knappt 7 procent jämfört med tidigare år. Det är en något mindre minskning än för riket som helhet där antalet vab-dagar minskade med knappt 9 procent.
Vabbandet fortsätter minska under 2024 – även mäns uttag minskade15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad minskar mäns uttag av vab-dagar och under 2024 minskade också det totala antalet vab-dagar i riket med cirka 9 procent. Total betalades 8,3 miljarder kronor ut i ersättning för vab under 2024.
Årssiffror för 2024: Så vabbades det i Örebro län med kommuner15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 minskade antalet vab-dagar i Örebro län med 9,1 procent jämfört med tidigare år. Det är en något större ökning än för riket som helhet där antalet vab-dagar minskade med knappt 9 procent.
Årssiffror för 2024: Så vabbades det i Västra Götaland med kommuner15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 minskade antalet vab-dagar i Västra Götaland med 8 procent jämfört med tidigare år. Det är en något mindre minskning än för riket som helhet där antalet vab-dagar minskade med knappt 9 procent.
Årssiffror för 2024: Så vabbades det i Västmanland med kommuner15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 minskade antalet vab-dagar i Västmanland med knappt 7,5 procent jämfört med tidigare år. Det är en mindre minskning än för riket som helhet där antalet vab-dagar minskade med knappt 9 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum