Sjukfall orsakade av skador ökar på sommaren
Uteliv, studsmatta, hoppa från båten till bryggan och olycka vid altanbygget: under sommaren ökar antalet fysiska skador som leder till sjukskrivning. För psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ryggvärk, är utvecklingen den motsatta – generellt minskar sjukfrånvaron under sommaren. Men inte för den tredje största diagnosen ”skador” som då ökar. Idag publicerar Försäkringskassan årssiffror för år 2023 för sjukfrånvaro på detaljerad nivå.
Den som är anställd och blir sjuk kan efter två veckor ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan – innan dess får man sjuklön från sin arbetsgivare. Varje år startas drygt en halv miljon sjukfall hos Försäkringskassan och de största diagnosgrupperna är psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen. De flesta sjukfall startar i januari och under sommarperioden minskar antalet startade sjukfall. I juli startar hälften så många sjukfall som i januari då flest sjukfall startar.
Mer aktivitet utomhus under sommaren – och fler sjukfall på grund av skador
Att sommaren innebär fler aktiviteter utomhus är en möjlig förklaring till att fysiska skador ökar under perioden. Fler cyklar, motionerar utomhus, åker båt och fixar i hem och sommarstugor.
– Sommaren bjuder in till både motion och annan meningsfull fritid och det är givetvis bra att vara aktiv, men man ska inte överskatta sin förmåga eller underskatta riskerna i det man gör på fritiden vilket siffrorna pekar på att vissa gör. Särskilt viktigt är det såklart för den som arbetar på sommaren, där till exempel höga temperaturer är en arbetsmiljörisk, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.
Underarm, handled, underben, fotled och knä
Årligen startas knappt 60 000 sjukfall på grund av olika typer av skador, till exempel ben- och armbrott. En större andel, närmare 35 procent, av dessa sker under sommarperioden maj till augusti.
De vanligaste skadorna, oftast frakturer, sker på knä−underben, handled−hand, armbåge−underarm, skuldra−överarm eller fotled−fot som tillsammans ledde till 48 000 sjukfall under 2023. Längst sjukfrånvaro orsakar skador på skuldra−överarm med i genomsnitt 70 sjukpenningdagar och skador på knä−underben med 64 sjukpenningdagar.
Sjukfallen på grund av skador ledde 2023 till 4,5 miljoner ersatta sjukdagar med en sammanlagd sjukpenningutgift på 3,5 miljarder. Även under vintermånaderna stiger antalet skador, vilket delvis kan kopplas till olyckor på grund av snö och is.
Om statistiken
Startade sjukfall efter (detaljerad) diagnos
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seOm Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Föräldraavdraget har liten påverkan på rätten till assistans2.9.2024 10:36:48 CEST | Pressmeddelande
Lagändringarna Stärkt rätt till personlig assistans har gjort att fler personer beviljas assistansersättning, både barn och vuxna, under år 2023. Ett svar på regeringsuppdrag som Försäkringskassan publicerar idag visar att det så kallade föräldraavdraget har en liten påverkan på antalet avslag inom assistansersättningen: nio av tio avslag där föräldraavdrag har gjorts skulle skett även utan avdraget.
Allt färre gotlänningar går till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. På Gotland minskar utnyttjandet av tandvårdsbidraget mest i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.
Hallänningar bäst i landet på att gå till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent i riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Halland syns en liten ökning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget och nyttjandet är, tillsammans med Värmland, högst i landet. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag
Ökningen av tandvårdsbidrag störst i Jönköpings län29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket.. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. Jönköpings län står för den största ökningen i utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.
En av tre i Kalmar län går inte till tandläkaren29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Användandet av det allmänna tandvårdsbidraget, det bidrag som automatiskt dras från tandläkarräkningen, ligger sedan 2019 ganska oförändrat på runt 66 procent för riket. Det är vanligare att kvinnor går till tandläkaren än män och det finns också stora regionala variationer i nyttjandet. I Kalmar län syns en liten minskning av utnyttjandet av tandvårdsbidraget. Det visar siffror som Försäkringskassan publicerar idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum