Försäkringskassan

Sjukfall orsakade av skador ökar på sommaren

Dela

Uteliv, studsmatta, hoppa från båten till bryggan och olycka vid altanbygget: under sommaren ökar antalet fysiska skador som leder till sjukskrivning. För psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ryggvärk, är utvecklingen den motsatta – generellt minskar sjukfrånvaron under sommaren. Men inte för den tredje största diagnosen ”skador” som då ökar. Idag publicerar Försäkringskassan årssiffror för år 2023 för sjukfrånvaro på detaljerad nivå.

Den som är anställd och blir sjuk kan efter två veckor ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan – innan dess får man sjuklön från sin arbetsgivare. Varje år startas drygt en halv miljon sjukfall hos Försäkringskassan och de största diagnosgrupperna är psykisk ohälsa och sjukdomar i rörelseorganen. De flesta sjukfall startar i januari och under sommarperioden minskar antalet startade sjukfall. I juli startar hälften så många sjukfall som i januari då flest sjukfall startar.

Mer aktivitet utomhus under sommaren – och fler sjukfall på grund av skador

Att sommaren innebär fler aktiviteter utomhus är en möjlig förklaring till att fysiska skador ökar under perioden. Fler cyklar, motionerar utomhus, åker båt och fixar i hem och sommarstugor.

– Sommaren bjuder in till både motion och annan meningsfull fritid och det är givetvis bra att vara aktiv, men man ska inte överskatta sin förmåga eller underskatta riskerna i det man gör på fritiden vilket siffrorna pekar på att vissa gör. Särskilt viktigt är det såklart för den som arbetar på sommaren, där till exempel höga temperaturer är en arbetsmiljörisk, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

Underarm, handled, underben, fotled och knä

Årligen startas knappt 60 000 sjukfall på grund av olika typer av skador, till exempel ben- och armbrott. En större andel, närmare 35 procent, av dessa sker under sommarperioden maj till augusti.

De vanligaste skadorna, oftast frakturer, sker på knä−underben, handled−hand, armbåge−underarm,  skuldra−överarm eller fotled−fot som tillsammans ledde till 48 000 sjukfall under 2023. Längst sjukfrånvaro orsakar skador på skuldra−överarm med i genomsnitt 70 sjukpenningdagar och skador på knä−underben med 64 sjukpenningdagar.

Sjukfallen på grund av skador ledde 2023 till 4,5 miljoner ersatta sjukdagar med en sammanlagd sjukpenningutgift på 3,5 miljarder. Även under vintermånaderna stiger antalet skador, vilket delvis kan kopplas till olyckor på grund av snö och is.

 

Om statistiken

Startade sjukfall efter (detaljerad) diagnos

Utbetald sjuk- och rehabiliteringspenning efter diagnos

Startade sjukfall efter diagnoskapitel

Nyckelord

Kontakter

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Socialförsäkringen allt mindre del av statens utgifter10.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Utgifterna för socialförsäkringen ökar årligen och var 242,4 miljarder kronor år 2023. Sett som andel av BNP är dock utvecklingen sedan början av 2000-talet den omvända och utgifterna var under förra året de lägsta på 25 år. En orsak till att socialförsäkringen står för en lägre andel av BNP är minskande utgifter för sjukförsäkringen vilket främst beror på minskad sjukfrånvaro och regeländringar. Att det föds färre barn påverkar också utgifterna för föräldrapenning och barnbidrag. Det visar årets upplaga av Socialförsäkringen i siffror som presenteras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye