Pappers

Pappers delar ut två kulturstipendium för 2019

Dela
Pappers kulturstipendium för 2019 utdelas till Claes Lindblom avdelning 9, Värö och till författaren Kalle Güettler. Stipendiet på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst. delas ut i samband med Pappers förbundsmöte den 27 november. Utdelare är är Pontus Georgsson, Förbundsordförande Pappers.

Claes Lindblom är Pappersarbetaren som brinner för att restaurera gamla motorcyklar. Han är genom sitt kunnande och genuina intresse av att restaurera motorcyklar välkänd och respekterad, långt utanför Sveriges gränser. Ett av flera tecken på detta, är att Claes har över två tusen följare på sitt Instagram konto. Vi är glada och tacksamma att Claes också haft tid att engagera sig fackligt. Claes har varit skyddsombud i många år och sen ett år tillbaka, är han även suppleant i sin avdelning.

Pappers kulturkommittés motivering lyder enligt följande;

”Claes har sladdat in motorcykeln, och sin Husqvarna specialracer från 1926, in i de kulturella finrummen. Genom att ställa ut på Lars Lerins konsthall i Munkfors, är vi övertygade om att Claes medverkat till att en helt ny publik fått upp ögonen för motorkulturen. I samband med Römö motorfestival …The home of Danish Beach racing… som firade 100 år, i somras, var Claes inbjuden för att visa upp och tävla med sin klenod. Då Claes Husqvarna specialracer från 1926 är det enda exemplaret i världen som fungerar, rullar och som tävlar, är den unik i dess rätta bemärkelse…”

Kalle Güettler är författaren, läraren med många strängar på sin lyra – eller snarare gitarr i Kalles fall! Sin lärarbana började han redan som 18 åring och då som gitarrlärare, vilket senare kom att resultera i att Kalle blev mellanstadielärare. Kalle var redan som barn förtjust i att skriva, men livet, lärarjobb, fru och tre barn kom emellan. När flickorna började gå hela dagar i skolan… drabbades Kalle av en oväntad omskakande betvingande lust. Nu talar jag inte om vilken drift som helst utan om ren, jungfrulig skrivlust!... det kändes som om ett länge undertryckt behov exploderade…Först tog Kalle ledigt från sitt lärarjobb…och skrev som en tok. Det var som ett lyckorus. Från den stunden var jag fast…

Pappers kulturkommittés motivering lyder enligt följande;

”Kalle Güettler har som inbäddad författare på mycket när håll följt avdelning 68 i Hallstavik på dess styrelsemöten och andra möten. I jubileumskriften, ”En fackförening, ett samhälle, en fabrik del II” ter det sig som att Kalle har fått upp ett spår, som vi mitt i verksamhet förefaller ha missat. Ett paradigmskifte har skett mitt framför våra ögon, utan att vi varken har lagt märke till eller upptäckt det – bruksandan är bruten!”    

Nyckelord

Kontakter

Mikael Nilsson
Ombudsman, information/press
Mobil: 0767 88 26 13

Bilder

Om

Pappers
Olof Palmes Gata 11
111 27 Stockholm

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye