Pappers

Pappers delar ut två kulturstipendium för 2020

Dela
Pappers kulturstipendium 2020 tilldelas Isabella Borgström avdelning 21, Nymölla, samt till Magnus Johansson avdelning 50, Kvarnsveden.

Isabella Borgström, eller Rockerlicious som är hennes artistnamn, är konstnären som använder sig av många olika tekniker och material i sitt konstnärskap. Först och främst målar hon och då oftast i akrylfärg, sprayfärg, pennor, men utrycker sig även via digital design. Inspiration till sin konst får hon framförallt från musiken och då i synnerhet från rock n roll. Själv beskriver hon sin konst…som ett organiserat kaos som osar rock n roll… Det lekfulla kaoset tar sig uttryck i hennes målningar, som oftast består av rock n rollmotiv, rena djurmotiv och motiv som kombinerar rockartist och djur i samma målning. Lekfullheten ser vi också i en Jimi Hendrix på en gammal skåplucka och en Dregen på baksidan av en skateboardbräda.    

Pappers kulturkommittés motivering lyder enligt följande; 

”Isabella, alias Rockerlicious, är en konstnär med en bred palett vars konst…är ett organiserat kaos som osar rock n roll…Detta uttrycks elegant i öletiketten, som hon designat åt Brygghus 19. På etiketten, till ölen Cosmoshake, dimper en hjärna ner i cocktailglaset vars innehåll skvimpar över och som Rockerlicious själv förefaller hålla i. Vi fascineras även av Jimi Hendrix målningen som Rockerlicious målade under en livestreamad sändning från Diggeat festivalen i Karlshamn.”  

Stipendiet är på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst.

Magnus Johanssons farkoster, djur och modeller är byggda i steampunk stilen och då framförallt farkosterna, men även djuren bär starka drag av stilen med alla dess nitar. Grunden till Magnus modellbyggande fann han i ”Kitbashing” stilen, där utövarna använder färdiga modellsatser och utifrån dess delar bygger egna, nya modeller och farkoster. Magnus har istället använt sig av saker som legat hemma, glaspärlor från dottern, någon enstaka legobit från sonen, men framförallt slängda och kasserade saker från pappersbruket. En gammal matlåda i plast, handtag från en griptång, lampa från julgransbelysning och del av en solcells driven utomhuslykta, utgör alla delar av Magnus futuristiska farkost X-4 Mercury. Farkosterna, djuren och modellerna kan således betraktas som ett slags konstnärligt återbruk!

Pappers kulturkommittés motivering lyder enligt följande;

”Magnus bygger sina modeller, farkoster och djur från kasserade och slängda saker från Pappersbruket, som en avlagd datormus. Vi imponeras av Magnus futuristiska farkoster och historierna som vävs kring dessa, vilket berikar och därmed ger dem ett djupare innehåll. Ett tydligt exempel på det är zeppelinaren ”Z-46 Silver Goose”… från det svenska försvarets experimentella serie från 1800-talet, vilken mer liknar en tidig ubåtsprototyp än motordriven gasballong… Farkosten är dock en ren fantasiprodukt skapad av Magnus”

Stipendiet är på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst.

Fackförbundet Pappers kulturstipendium 2020, tilldelades Isabella Borgström och Magnus Johansson på förbundsmötet den 26 november. Stipendiet och statyetten kommer att utdelas till Isabella och Magnus vid ett senare tillfälle.

Kontakter

Eventuella frågor besvaras av;


Conny Nilsson, Kulturkommitténs ordförande, telefon 070 307 53 50


Mikael Nilsson, Press- och informationsombudsman, telefon 076 788 26 13

Bilder

Om

Pappers
Olof Palmes Gata 11
111 27 Stockholm

Följ Pappers

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Pappers

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye