Pappers delar ut kulturstipendium för 2021
Jan har arbetat i 25 år på Mönsterås bruk och under hela sin anställning har han haft jazzmusiken, och då framför allt den egna jazzkvarteten, som inspiration och energikälla.
Hans musikaliska bana började i den kommunala musikskolan och då med blockflöjt, vilket är den traditionella ingången för de som musicera. Nästa steg i Jans musikaliska utveckling blev saxofon, närmare bestämt barytonsaxofon, vilket Jan varit trogen sedan dess. Barytonsaxofonen ledde honom vidare in i storbandens värld där han var aktiv i många år och redan från 15 års ålder var han en del av den. Via storband har han getts möjlighet att spela med såväl Robert Wells, som Roger Pontare.
Jan Ottosson kvartett, är jazzkvartetten som under 25 års tid inte bara varit Jans inspiration och energikälla, utan många, många fler människors och då via kvartettens konserter. Pandemin satte dock effektivt stopp för kvartettens konserter och resulterat i att bandkassan magrade betänkligt. Trots det har Jan Ottosson kvartett lyckats spela in sitt debutalbum, ”My reason for living”, under året. Albumet består av egenkomponerade alster, som hämtat sin inspiration från jazz som spelades på 50- och 60-talet och då först och främst Lars Gullin och Jan Johansson. Debutalbumet är helt ”närproducerat” inspelat och mixat på Luvehult Records och till största delen komponerat av kvartettens pianist.
Pappers kulturkommittés motivering till Jan Ottosson lyder;
”Vi imponeras av Jan och Jan Ottosson kvartett. Albumet, My reason for living är helt närproducerat, inspelat och mixat på Luvehult Records AB. Spåren på debutalbumet känns emellertid mycket långt ifrån Luvehults, utan mer som att befinna sig i en mörk, rökig jazzklubb långt bort i någon större stad – långt bort i röken ses en Lars Gullin på saxofon eller en Jan Johansson på pianot! Det känns även som en resa långt bak i tiden, till 50- och 60-talet – en angenäm färd! Vi ser framemot att få färdas med Jan Ottosson kvartett till platser och händelser med anknytning till Kalmar. Hur kommer Kattrumpan, Trip Trall Trull och vandra vid Västerport låta och kännas på det nya albumet?”
Jan tilldelas ett stipendium på 20 000 kr samt statyetten ”Cellulosarbetaren” av Per Nilsson-Öst på Pappers förbundsmöte den 24 november 2021
Kontakter
Conny Nilsson, kulturansvarig ombudsman, mobil 0703075350
Micke Nilsson, Pressansvarig ombudsman, mobil 0767882613
Om
Olof Palmes Gata 11
111 27 Stockholm
Följ Pappers
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Pappers
Pappers delar ut två kulturstipendium för 202027.11.2020 10:57:59 CET | Pressmeddelande
Pappers kulturstipendium 2020 tilldelas Isabella Borgström avdelning 21, Nymölla, samt till Magnus Johansson avdelning 50, Kvarnsveden.
Pappers delar ut två kulturstipendium för 201927.11.2019 16:10:41 CET | Pressmeddelande
Pappers kulturstipendium för 2019 utdelas till Claes Lindblom avdelning 9, Värö och till författaren Kalle Güettler. Stipendiet på 20 000 kronor samt statyetten ”Cellulosaarbetaren” av Per Nilsson-Öst. delas ut i samband med Pappers förbundsmöte den 27 november. Utdelare är är Pontus Georgsson, Förbundsordförande Pappers.
Pappers bedömer att löneökningsutrymmet inom massa och pappersindustrin är 4 procent!4.9.2019 09:33:53 CEST | Pressmeddelande
Vi i Pappers verkar inom den internationellt konkurrensutsatta industrin där ca 80 - 90 procent av de produkter som tillverkas i Sverige går på export. Vi bedömer att det finns ett stort utrymme för löneökningar och vi kräver lönelyft i storleksordningen 4 procent.
Pappers kräver rejäla löneökningar i avtalsrörelsen!3.9.2019 10:27:42 CEST | Pressinbjudan
Svensk massa och pappersindustri verkar inom den internationellt konkurrensutsatta exportmarknaden. Under en rad år har vi sett höga vinster och stora aktieutdelningar till ägarna. Nu är det dags att investera i personalen! - Det finns ett utrymme i branschen och vi tänker ta det, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson