Uppsatstävling inom konkurrens och upphandling avgjord
Det är uppsatser om konkurrens eller offentlig upphandling som belönas. De sex vinnarna får dela på 95 000 kronor.
– Det finns ett stort intresse bland de som studerar ekonomi och juridik att fördjupa sig i upphandlings- och konkurrensfrågor. En sådan kunskapsuppbyggnad är viktig inför framtida utmaningar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Strategiska inköp
Pristagare i ekonomiklassen är Astrid Petersson och Tone Riise Åberg som delar på 20 000 kronor. De studerar vid institutionen för teknisk logistik och produktionsekonomi vid Lunds Tekniska Högskola. Uppsatsens titel är “Strategiskt inköp inom offentlig upphandling – en explorativ studie”. Handledare var Louise Bildsten och Per-Arne Jonsson.
I motiveringen står det bland annat: ”Det är en väl genomförd explorativ studie av den fundamentala frågan: i vilken utsträckning arbetar upphandlade myndigheter strategiskt med offentlig upphandling, och vilka faktorer påverkar detta.”
Korruption
Även Fredrik Larsson vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet är pristagare i ekonomiklassen, och han får 20 000 kronor för uppsatsen med titeln: ”Monitoring corruption: Civil society involvement in public procurement – A comparative study of the conditional effect of societal accountability in EU regions”. Handledare till uppsatsen var Marcia Grimes.
I motiveringen står det bland annat: ”En välskriven uppsats kring ett aktuellt och viktigt ämne: korruption inom offentlig upphandling.”
Förlikningsavtal i patenttvister inom läkemedelsindustrin
Första pris i juridikklassen går tillChristine-Jane Selenhag, Juridiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon får 30 000 kronor för sin uppsats: ”Pay-for-delay – A competition law analysis of settlement agreements in the pharmaceutical sector”. Handledare var Björn Lundqvist.
I motiveringen skriver juryn bland annat: ”Uppsatsen är mycket välskriven och djupgående och undersöker på ett systematiskt sätt hur EU:s konkurrensregler förhåller sig till denna typ av patentförlikningsavtal inom läkemedelsindustrin utifrån artikel 101 i EUF-fördraget”.
Jävsregler
I juridikklassen går andra pris till Jesper Fahlgren, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Han får 15 000 kronor för uppsatsen: ”Utrymmet för rättelser av fel, förtydliganden och kompletteringar enligt 4 kap 9 § LOU”. Handledare till uppsatsen var Olle Lundin. Ur motiveringen: ”Det står klart att möjligheten till rättelser och kompletteringar kan bidra till fler anbud och ökad konkurrens, samtidigt som principerna om likabehandling och öppenhet måste beaktas.”
Tredje pris i juridikklassen går till Jennifer Vestin vid Juridiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon får 10 000 kronor för uppsatsen med titeln: ”Jäv i offentlig upphandling – Sveriges genomförande av jävsreglerna i 2014 års upphandlingsdirektiv”. Handledare var Andrea Sundstrand. Ur motiveringen: ”Uppsatsen undersöker metodiskt frågan om de svenska jävsreglerna, som bygger på EU:s upphandlingsdirektiv, är genomförda på ett fullständigt och korrekt sätt.”
– Flera av uppsatserna tar upp offentlig upphandling. Det är uppenbart att det är ett område som fler studenter visar intresse för, säger Rikard Jermsten.
För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Joakim Wallenklint, funktionsansvarig för forskningsfrågor, tfn 08-700 16 03, joakim.wallenklint@kkv.se
Läs uppsatserna på www.konkurrensverket.se
Nyckelord
Om
Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.
Följ Konkurrensverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket
Här är vinnarna i Konkurrensverkets årliga uppsatstävling10.12.2024 14:18:20 CET | Pressmeddelande
Om markups kan säga något om hur konkurrensen utvecklats över tid i Sverige, och hur hanterar domstolen invändningar om kravbrist vid överprövning av upphandlingar. Det är några av frågeställningarna i de vinnande bidragen i Konkurrensverkets uppsatstävling 2024
Åtaganden från drivmedelsbolag ger bättre förutsättningar för priskonkurrens2.12.2024 16:22:38 CET | Pressmeddelande
Konkurrensverket har utrett en misstanke om den löpande och offentliga publiceringen av rekommenderade priser på bensin och diesel som Circle K, OKQ8 och Preem har gjort på sina webbplatser kan utgöra en samordning som strider mot konkurrenslagen. Drivmedelsbolagen har nu frivilligt åtagit sig att upphöra med den offentliga publiceringen. Enligt Konkurrensverkets bedömning är farhågorna om konkurrensproblem till följd av publiceringen därmed avhjälpta och utredningen avslutas.
IVO gjorde otillåten upphandling av verksamhetssystem26.11.2024 15:02:40 CET | Pressmeddelande
Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav. IVO upphandlade därför systemet utan att först konkurrensutsätta avtalet genom annonsering. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Konkurrensverkets beslut att förbjuda Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos står fast19.11.2024 14:59:10 CET | Pressmeddelande
Apotekstjänsts förvärv av Svensk dos skulle påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens på marknaden för dosdispenseringstjänster till öppenvården i Sverige. Förvärvet får därför inte genomföras. Det meddelar Patent- och marknadsdomstolen i ett beslut i dag, där domstolen avslår Apotekstjänsts överklagande. Det innebär att Konkurrensverkets beslut att förbjuda förvärvet står fast.
Region Skåne köpte sjukvårdsmaterial utan att upphandla17.10.2024 13:40:52 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har ingått avtal om sjukvårdsmaterial för ett uppskattat värde av 29 miljoner kronor utan att först annonsera upphandlingen enligt LOU. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att regionen ska betala 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum