Läkemedelsverket varnar för kvicksilver i sex hudblekande krämer
Flera studier visar att konsumenter, som använder de här produkterna, riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning. Även hos barn och andra i ett hushåll, där någon använder produkterna, har kvicksilver upptäckts i urinen. Det innebär att också de kan drabbas av förgiftning, trots att de själva inte använder produkterna i och med att kvicksilvret frigörs i luften.
– Det här är något av det allvarligaste vi har sett, hittills har det varit ovanligt med kvicksilver i hudkrämer i Sverige. Vi vill varna konsumenter för dessa produkter, och avråder starkt från användning av dem, säger Josefin Liljeteg, Läkemedelsverket.
Eftersom kvicksilver lagras i kroppen är det farligt även i små doser. Vissa av de produkter som beslagtogs i Malmö har, i analyser utförda i Norge efter beslag där, visat sig innehålla mycket höga halter, med nära 30 mg kvicksilver per gram kräm.
– Kvicksilver nämns inte i innehållsförteckningarna. Det går inte att lita på produkternas innehållsförteckning, eller på innehållet i sig.
Trots att kvicksilver är ett förbjudet ämne i kosmetiska produkter kommer sådana produkter in i landet via postförsändelser, privatpersoner eller importörer av kosmetiska produkter från tredje land.
Under den gångna hösten har Tullverket kunnat se en ökande trend i beslagen av hudblekande produkter. Dessa produkter innehöll hydrokinon, som är ett annat förbjudet hudblekande ämne.
– Vi har ett gott samarbete med Tullverket och följer situationen och hoppas nå ut med information så att konsumenter förstår hur farliga de här produkterna är.
När kvicksilver kommer i kontakt med huden kan det ge allergiska utslag och skador på nervsystemet.
Läkemedelsverket avråder konsumenter från att köpa dessa produkter. De som tror sig ha använt en produkt som innehåller kvicksilver uppmanas att omedelbart sluta använda den. Om man är fortsatt orolig, ska man vända sig till vården.
Kontakter
Josefin Liljeteg
Tel:018- 16 77 45Presskontakt
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
Kraftig ökning av samtal om missbruk av lustgas bland tonåringar9.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om skador kopplat till lustgasberusning slår i år flera rekord. Förutom att det totala antalet lustgasrelaterade samtal har fördubblats jämfört med förra året, märks det även i åldersgruppen 15–19 år där samtalen har mer än fördubblats.
Ökad risk för leverskador av klimakterieläkemedlet Veoza2.12.2024 09:42:31 CET | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté PRAC har identifierat en ökad risk för leverskador vid användning av läkemedlet Veoza (fezolinetant).
Gemensamma nordiska förpackningar för bättre tillgänglighet2.12.2024 09:03:46 CET | Pressmeddelande
Från och med årsskiftet startar ett pilotprojekt med engelskspråkiga samnordiska förpackningar. Syftet är att förbättra tillgängligheten genom att förenkla produktion och distribution.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum