Sveriges Allmännytta

Allmännyttans innovationslabb ska minska bostadssegregationen

Dela
Allmännyttan kraftsamlar för ökad sysselsättning, bättre skolresultat, trygghet och stärkt samhällsservice. Med stöd från Vinnova ska Allmännyttans innovationslabb utforma metoder och verktyg för bostadsbolag som vill bidra till en positiv samhällsutveckling inom dessa områden.
Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO

Bransch- och intresseorganisationen SABO står bakom projektet som beviljats 4,8 miljoner under två år inom ramen för Vinnovas program ”Social innovation mot segregation”.

– De allmännyttiga bostadsföretagen tar redan idag ett stort socialt ansvar men vi vill och kan göra mer nu när det svenska samhället står inför stora utmaningar. Med projektet vill vi också göra det möjligt för fler att göra mer. Om Sverige ska lyckas med inkludering, integration, utbildning och sysselsättning behöver vi vara många som tar ansvar och driver utvecklingen framåt. Därför är det mycket välkommet att Vinnova stödjer arbetet, liksom våra samarbetspartners, säger Anders Nordstrand vd på SABO.

Allmännyttans innovationslabb kommer använda sig av Hyresgästföreningens, de lokala allmännyttiga bostadsföretagen samt lokala samarbetspartners upparbetade kunskap för att göra metoder och verktyg tillgängliga för bostadsföretag och andra som vill hitta lösningar på bostadssegregationen.

– I våra projektpartners verksamheter och bostadsbestånd kommer vi undersöka alla goda exempel på lösningar där man lyckats minska segregationen och utifrån det utforma innovationslabb för vart och ett av projektets fokusområden, säger Thomas Sundén, projektledare på Sustainable Innovation.

Den inventering och metodutveckling som nu startar kommer sedan vara grund för en nationell kraftsamling bland Sveriges allmännyttiga bostadsbolag för att bidra till minskat utanförskap i samhället.

Allmännyttans innovationslabb är ett samarbete mellan SABO, Hyresgästföreningen, Malmö högskola, Sustainable Innovation, Norrköpings kommun och Hyresbostäder i Norrköping med finansiering från Vinnova.

Kontakt:

Nina Rådström, kommunikationschef SABO: 070-752 95 51

Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11

Thomas Sundén, vd Sustainable Innovation, thomas.sunden@sust.se, 0709-441170

Sustainable Innovation är ett icke-vinstdrivande företag och innovationskluster som driver projekt för ett mer resurseffektivt samhälle med hållbar tillväxt. De 30-talet projekt inom områdena hållbar mobilitet, byggnation och energisystem drivs tillsammans med näringsliv, myndigheter, akademi m.fl.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Nordstrand, vd SABO
Anders Nordstrand, vd SABO
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye