Akademiska sjukhuset

Läkare på Akademiska bland världens mest citerade forskare

Dela
Stefan James, hjärtläkare på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR) och Uppsala universitet, finns med på listan över världens mest citerade forskare. På listan, som tagits fram av det amerikanska analysföretaget Clarivate Analytics, finns totalt drygt 3 000 forskare.
Stefan James, hjärtläkare på Akademiska sjukhuset, finns med på listan över världens mest citerade forskare.
Stefan James, hjärtläkare på Akademiska sjukhuset, finns med på listan över världens mest citerade forskare.

– Det är förstås mycket hedrande att hamna på listan, och roligt att se att den medicinska forskningen vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet bedöms som framgångsrik, säger Stefan James, professor och hjärtläkare.

I sin kliniska forskning har Stefan James bland annat utvärderat läkemedel, stentar, och strategier för diagnos och behandling av hjärtinfarkt. Han har tillsammans med sina kollegor utvecklat och drivit kvalitetsregistret SCAAR som registrerar data i samband med kranskärlsingrepp. 2015 tilldelades han Athenapriset, sjukvårdens främsta pris för klinisk forskning, för den så kallade Taste-studien där man använde ett nytt koncept: register­baserad randomiserad klinisk prövning, eller RRCT. Metoden innebär att man utgår från befintliga nationella kvalitetsregister i stället för att skapa nya databaser enkom för varje klinisk studie. Fördelen är att man kan genomföra stora kontrollerade kliniska studier till en mycket låg kostnad.

På UCR har Stefan James utvecklat konceptet med pragmatiska randomiserade studier som gör det möjligt att genomföra större och smartare studier till lägre kostnad. Metoden har fått stort nationellt och internationellt genomslag i medicinsk forskning.

Den aktuella listan över världens mest citerade forskare baseras på en analys av citeringsdata från Web of Science. Forskares referenser till varandras vetenskapliga artiklar anses ge en fingervisning om forskningens nytta och relevans. I analysen har man identifierat de forskare som under åren 2005-2015 tillhört de mest citerade inom 21 breda vetenskapliga fält.

Stefan James är en av fem forskare från Uppsala universitet som finns med på listan. Övriga är:
Otto Cars, institutionen för medicinska vetenskaper och ReACT
Anders Hagfeldt, institutionen för kemi - Ångström, Fysikalisk kemi
Helgi B Schioth, institutionen för neurovetenskap – Funktionell farmakologi
Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR)
 


Mer information:
Stefan James, hjärtläkare och professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset och UCR/Uppsala universitet, telefon: 070-594 44 04, e-post: Stefan.James@ucr.uu.se

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Bilder

Stefan James, hjärtläkare på Akademiska sjukhuset, finns med på listan över världens mest citerade forskare.
Stefan James, hjärtläkare på Akademiska sjukhuset, finns med på listan över världens mest citerade forskare.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.

Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye