Läkare på Akademiska bland världens mest citerade forskare
– Det är förstås mycket hedrande att hamna på listan, och roligt att se att den medicinska forskningen vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet bedöms som framgångsrik, säger Stefan James, professor och hjärtläkare.
I sin kliniska forskning har Stefan James bland annat utvärderat läkemedel, stentar, och strategier för diagnos och behandling av hjärtinfarkt. Han har tillsammans med sina kollegor utvecklat och drivit kvalitetsregistret SCAAR som registrerar data i samband med kranskärlsingrepp. 2015 tilldelades han Athenapriset, sjukvårdens främsta pris för klinisk forskning, för den så kallade Taste-studien där man använde ett nytt koncept: registerbaserad randomiserad klinisk prövning, eller RRCT. Metoden innebär att man utgår från befintliga nationella kvalitetsregister i stället för att skapa nya databaser enkom för varje klinisk studie. Fördelen är att man kan genomföra stora kontrollerade kliniska studier till en mycket låg kostnad.
På UCR har Stefan James utvecklat konceptet med pragmatiska randomiserade studier som gör det möjligt att genomföra större och smartare studier till lägre kostnad. Metoden har fått stort nationellt och internationellt genomslag i medicinsk forskning.
Den aktuella listan över världens mest citerade forskare baseras på en analys av citeringsdata från Web of Science. Forskares referenser till varandras vetenskapliga artiklar anses ge en fingervisning om forskningens nytta och relevans. I analysen har man identifierat de forskare som under åren 2005-2015 tillhört de mest citerade inom 21 breda vetenskapliga fält.
Stefan James är en av fem forskare från Uppsala universitet som finns med på listan. Övriga är:
Otto Cars, institutionen för medicinska vetenskaper och ReACT
Anders Hagfeldt, institutionen för kemi - Ångström, Fysikalisk kemi
Helgi B Schioth, institutionen för neurovetenskap – Funktionell farmakologi
Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR)
Mer information:
Stefan James, hjärtläkare och professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset och UCR/Uppsala universitet, telefon: 070-594 44 04, e-post: Stefan.James@ucr.uu.se
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Länkar
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Ny studie: Förstärkt CAR T-cellsbehandling prövas vid svårbehandlade lymfom15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Immunterapi ses alltmer som den fjärde hörnstenen i arsenalen av cancerbehandlingar vid sidan av strålning, kirurgi och cytostatika. 2014 fick den första patienten i Europa CAR T-celler som behandling på Akademiska sjukhuset. Nu har en klinisk prövning startats där forskarna använder förstärkta CAR T-celler, ett nytt läkemedel som utvecklats på Uppsala universitet. Målgruppen är patienter med lymfom som inte kan behandlas med redan godkända CAR-T celler riktade mot proteinet CD19 eller som fått återfall efter sådan behandling.
Diabetesvården i Uppsala rankad bäst i landet för tredje året i rad14.11.2024 12:29:29 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.
Kortare syretillförsel vid svår KOL räcker för att förlänga överlevnaden14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Vissa patienter med KOL har återkommande problem med sjunkande syrehalt som påverkar syremättnaden i blodet, så kallad hypoxemi. Långvarig syretillförsel i minst 15 timmar per dag förlänger överlevnaden hos dem med svår, kronisk hypoxemi. Däremot leder inte en förlängd behandling i ett dygn eller mer till lägre risk för sjukhusvistelse eller död inom ett år, enligt en nationell studie där Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet medverkat. Studien uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.
Forskning på långvarig smärta internationellt prisad11.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den som har smärta varje dag i minst tre till sex månader har långvarig smärta, ett tillstånd som är mycket vanligt. Numera finns en ny smärttyp, nociplastisk smärta, som innebär att nervsystemet fungerar som en förstärkare av smärtsignaler. I år tilldelas Eva Kosek, överläkare på Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset, det prestigefulla internationella priset Ronald Melzack lecture award, för sin forskning.
Kortare tilläggsbehandling med immunterapi vid malignt melanom utvärderas i ny studie7.11.2024 11:01:05 CET | Nyheter
Malignt melanom är den cancertyp som ökar snabbast i förekomst och den hudcancerform som flest dör av. I en ny klinisk studie, ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, ska forskarna avgöra om tillägg på ett halvår med immunterapi efter kirurgi är lika effektivt som den nuvarande ettåriga standardbehandlingen som ges till patienter med hög risk för återfall.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum