Framsteg för nya immunstärkande terapier mot lymfom
– För ett par år sedan var Akademiska först i Sverige med att behandla en patient med en ny antikropp mot återfall i Hodgkins lymfom, en form av lymfkörtelcancer. Behandlingen är ett slags immunstärkande terapi som innebär att kroppens eget immunförsvar stimuleras att bekämpa tumören, säger Daniel Molin, överläkare på onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset som ledde den kliniska studien i Sverige.
– Studien har bidragit till att läkemedlet nu är godkänt för behandling av återfall av Hodgkins lymfom. Sedan dess har vi deltagit i ytterligare två studier med den behandlingen mot lymfom, varav en fortfarande pågår, fortsätter han.
Lymfom innefattar cirka 60 olika undergrupper med vitt skilda kliniska förlopp. Behandlingen av lymfom är en av framgångssagorna inom cancerområdet, och för de flesta former finns idag effektiva behandlingar som ofta kan bota sjukdomen eller ge en lång period med symptomfrihet, i kombination med hög livskvalitet.
– De som drabbas av Hodgkins lymfom är ofta yngre än 30 år. Generellt är prognosen god och de allra flesta botas, men för patienter som haft mer än ett återfall är sjukdomen mycket svårbehandlad. Därför är det glädjande att det nu finns effektiv ny immunterapi för patienter med återfall, framhåller Daniel Molin.
I samarbete med tyska forskare driver han också en studie fokuserad på äldre, nyinsjuknade patienter med Hodgkins lymfom och inom kort startar en studie där målgruppen är yngre patienter i avancerade stadier.
En annan studie som bedrivs vid Akademiska sjukhuset rör en ny sorts immunologisk behandling med genetisk modifierade T celler, så kallade CAR T celler (CAR 19). 2014 var Akademiska först i Europa med att introducera denna typ av behandling mot lymfom och leukemier. Studien genomfördes av forskare vid onkologkliniken, hematologen och klinisk immunologi vid Akademiska sjukhuset i samarbete med forskare i Houston, USA. En liknande behandling är nu godkänd för personer med leukemi under 25 år i USA.
– Behandlingen syftar till att omprogrammera patientens egna immunceller, så kallade T-celler eller mördarceller, genetiskt så att de blir effektivare på att söka upp och döda sjuka cancerceller. Inom ungefär en veckastartar en ny studie, säger Gunilla Enblad, professor och överläkare i onkologi.
Immunterapi har funnits som behandling mot bland annat leukemi sedan 1970-talet i form av benmärgstransplantation från syskon eller obesläktad givare. En utmaning har varit livshotande biverkningar när det främmande immunsystemet angriper den egna kroppen. Det nya är att man nu använder aktiverade T-celler, en slags vita blodkroppar i immunförsvaret, specialiserade på att specifikt döda tumörceller. För att omprogrammera/genmodifiera T-celler används ett ofarligt virus som budbärare. Därefter förses cellerna med receptorer, ett slags antenner, som känner igen en viss ytstruktur på tumörcellerna.
Förutom dessa studier av immunologisk behandling pågår ytterligare 14 kliniska studier av lymfombehandling vid Akademiska sjukhuset, varav fyra är under uppstart. I dessa studier följs för närvarande drygt hundra patienter vid den kliniska forsknings- och utvecklingsenheten, KFUE.
Nota Bene: Internationella lymfomdagen 15 september har bland annat som mål att öka kunskapen om lymfom, minska antalet feldiagnoser och minska klyftorna i vården.
Mer information:
Daniel Molin, överläkare och docent i onkologi, tel: 018-611 18 82, e-post: daniel.molin@igp.uu.se
Gunilla Enblad, överläkare och professor i onkologi, tel: 018-611 02 03, e-post: gunilla.enblad@igp.uu.se
Hans Hagberg, överläkare och docent i onkologi, tel: 018-611 55 29, e-post: hans.hagberg@akademiska.se
Kontakter
Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen
Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.
Bilder
Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.
Magnetstimulering och tuberkulosläkemedel prövas mot svårbehandlad depression6.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Magnetstimulering av hjärnan används sedan några år inom rutinsjukvården till patienter med svårbehandlad depression. I en klinisk behandlingsstudie, ledd från Akademiska sjukhuset, ska forskare utvärdera magnetstimulering i kombination med läkemedlet d-cycloserin, ett gammalt välbeprövat tuberkulosläkemedel, för att boostra effekten.
Uppsalaforskare får miljonanslag för parkinsonforskning28.11.2024 11:37:56 CET | Nyheter
På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet pågår flera kliniska studier inriktade på bland annat tidig diagnostik vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare i Uppsala tilldelats 1,25 miljoner kronor i projektanslag för 2025 från Parkinsonfonden vilket bidrar till att forskningen kan drivas framåt.
Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.
Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum