Akademiska sjukhuset

Fler epilepsipatienter borde utredas för operation

Dela

Trots att personer med svårbehandlad epilepsi kan slippa anfall erbjuds allt färre operation. Frågan uppmärksammas av forskare knutna till Akademiska sjukhuset i Uppsala inför nordiska epilepsidagen den 3 september.

I Sverige har ungefär 60 000 personer epilepsi, varav 10 000 barn. Ungefär var tredje patient med epilepsi svarar inte på läkemedel och har återkommande anfall trots behandling med antiepileptika. Dessa personer upplever ofta sin sjukdom som mycket handikappande och socialt begränsande. De vet aldrig när nästa anfall kommer och tvingas anpassa sitt liv därefter.

Härom året gjordes en studie vid Akademiska sjukhuset och Östersunds sjukhus på totalt 250 patienter i 18-60 årsåldern. Forskarna fann att 15 av 48 patienter, som var potentiella kandidater för kirurgi, inte hade erbjudits sådan. I denna grupp var personer med kognitiv störning överrepresenterade. Färre i den gruppen hade remitterats till en neurolog och undersökts med EEG, datortomografi/CT och magnetkamera.

– Kirurgi underutnyttjas i vården idag och patienter blir remitterade och opererade först efter lång tids sjukdom. Detta är inte bra eftersom vi vet att över hälften kan bli fria från anfall om epilepsin kommer från tinningloben, säger neurolog Peter Mattsson, som tillsammans med neurolog Eva Kumlien lett studien i Uppsala.

Utslaget på hela befolkningen innebär resultaten av forskningsstudien att 60 av 100 000 personer inte blir erbjudna remiss för utredning till epilepsikirurgi.

Syftet med att utreda operation som behandlingsalternativ är, enligt Peter Mattsson, att patienten ska få en balanserad information så att hon/han själv kan fatta ett beslut som känns rätt. Det handlar om att väga kända risker mot möjligheterna att slippa anfall, men också om hur patienten skulle känna att stå ut med fortsatta anfall och biverkningar såsom trötthet och koncentrationssvårigheter.

Svenska epilepsisällskapet har tagit fram riktlinjer för vilka patientgrupper som bör remitteras och när. Neurologiska kliniken i Uppsala var först i landet med att ta fram ett vårdprogram för epilepsi.

Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, SBU, rekommenderade redan 1991 att personer med svår epilepsi, som testat men inte svarat på minst två läkemedel, ska erbjudas operation som standardbehandling. Men statistik från det svenska epilepsiregistret visar att antalet epilepsioperationer sjunkit för varje år det senaste decenniet. I dag opereras färre än 50 personer om året i Sverige.

Kontakter

Elisabeth TyskPresschef - Ansvarig för medierelaterade frågor på kommunikationsavdelningen

Akademiska sjukhuset har inte pressjour utanför kontorstid. Vid förfrågningar kvällar och helger, till exempel gällande presskommuniké vid olycksfall, kan chefsläkarjouren kontaktas via växeln 018-611 00 00.

Tel:018-611 96 11 070-622 24 21elisabeth.tysk@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.

Studie på Akademiska: Kan sjuksköterskeledd intervention öka rörelse och näringsintag hos patienter i samband med stamcellstransplantation?25.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Att snabbt komma i rörelse och få i sig tillräckligt med näring kan ha stor betydelse för återhämtning i samband med stamcellstransplantation. En studie på Akademiska sjukhuset har prövat om en sjuksköterskeledd intervention kan öka viljan till fysisk aktivitet och ge förbättrat energi- och proteinintag hos patienter med blodsjukdomar som fått sådan behandling.

Ortopedchefen på Akademiska: Nu är det dags att ta fram broddarna!20.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kung Bore har kopplat greppet om landet. Enligt väderprognosen blir det ett kraftigt snöfall i Uppland onsdag-torsdag samtidigt som vinden blir hård. Därefter väntas temperaturen sjunka till flera minusgrader. Med snö och halka ökar risken för fall och benbrott. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset brukar antalet olycksfall öka vilket vissa dagar kan leda till mycket långa väntetider. Ortopedchefens rekommendation är att inte ha bråttom och gärna använda skor med broddar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye