Hörselskadade har svårt att nå sjukvårdsupplysningen 1177

Redan i dag har elva av landets 21 regioner tillgång till chatt i sina samtalssystem. Men funktionen används inte. Det finns bara ett sätt att nå sjukvårdsupplysningen. Att ringa.
– I praktiken innebär det att alla som har problem med att höra i telefon nekas tillgång till 1177, förklarar Mattias Lundekvam.
– Det är oerhört allvarligt, särskilt i dessa tider när alla som får covid-19-symptom hänvisas till 1177. Vart ska hörselskadade vända sig om de blir sjuka?
Varannan äldre hör dåligt
Varannan person över 75 år har en hörselnedsättning. Över 85 år är andelen hela 60 procent. Det innebär att nästan en halv miljon av de äldre som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 har svårt att höra i telefon, i varierande grad.
Även i andra riskgrupper finns det många med hörselnedsättning. Totalt 1,5 miljoner svenskar i alla åldrar har svårt att höra i samtal med andra.
– Hörselskadade som insjuknar kan tvingas välja mellan att klara sig själva eller att larma 112. En del väntar i det längsta innan de söker hjälp – i värsta fall kan det bli för sent, befarar Mattias Lundekvam.
Kan rädda liv
Elva regioner skulle kunna börja med chatt relativt snabbt. Funktionen finns redan i 1177-systemen i Västra Götaland, Jönköpings län, Kalmar län, Stockholms län, Norrbotten, Västerbotten, Gävleborg, Halland, Kronoberg, Halland och Gotland. Men chatten används inte.
– Nu måste regionerna ta sitt ansvar och se till att även hörselskadade kan kontakta 1177, säger Mattias Lundekvam.
– En chatt skulle avlasta sjukvården och 112. Inte minst skulle det öka tryggheten för några av våra mest utsatta – och rädda liv.
För mer information:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel 070-536 22 43, ingvild.falkenhaug@hrf.se
Pressbilder på Mattias Lundekvam, HRFs förbundsordförande: www.hrf.se/pressbilder
Nyckelord
Bilder

Om
Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där alla hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer om HRF på www.hrf.se
Följ Hörselskadades Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund
Göteborgsforskare får Stora Hörselpriset för revolutionerande benledningshörsel15.5.2025 08:04:50 CEST | Pressmeddelande
Stora Hörselpriset 2025 går till en av vår tids främsta medicinska innovatörer – professor Bo Håkansson vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Tack vare hans revolutionerande forskning om att leda ljud genom ben har hundratusentals människor världen över fått ett nytt hörande – och ett nytt liv.
Stora Hörselpriset till forskare bakom revolutionerande benledningshörsel15.5.2025 08:03:16 CEST | Pressmeddelande
Stora Hörselpriset 2025 går till en av vår tids främsta medicinska innovatörer – professor Bo Håkansson vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Tack vare hans revolutionerande forskning om att leda ljud genom ben har hundratusentals människor världen över fått ett nytt hörande – och ett nytt liv.
1,7 miljoner nedsatt hörsel – men alltför få kollar hörseln3.3.2025 07:03:56 CET | Pressmeddelande
Ungefär 1,7 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning. En av fem vuxna. Det visar en ny Novus-undersökning från Hörselskadades Riksförbund (HRF). – Här finns en tickande folkhälsobomb. Många har inte sökt hörselvård – eller ens testat hörseln, säger HRFs förbundsordförande Ulf Olsson.
Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region18.10.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF). – Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.
Självtest av hörseln kan minska risk för demens14.10.2024 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Självtest av hörseln kan vara livsviktigt. Det konstaterar Hörselskadades Riksförbund (HRF), som i dag inleder Hörselveckan, 14-20 oktober. Obehandlad hörselnedsättning är en av de största riskfaktorerna för demens, visar forskning. Men tidig upptäckt och tidig hörselvård kan förebygga demens och annan ohälsa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum