Hörselskadades Riksförbund

Över ett års kö till hörselvård i mer än varannan region

Dela

Mellan ett och tre år. Så lång är väntetiden för den som behöver skaffa hörapparater i tolv av landets 21 regioner. Det visar en kartläggning från Hörselskadades Riksförbund (HRF).
– Läget är katastrofalt. Hörselvårdens kris idag kommer märkas i demensvården imorgon, säger Ulf Olsson, HRFs förbundsordförande.

Upp till tre års väntetid i Norrbotten. Mellan 15 och 19 månaders väntetid i Östergötland, Värmland, Gävleborg, Jämtland Härjedalen och på Gotland. 

Den som behöver hörapparater kan få vänta riktigt länge. Tolv av landets 21 regioner har väntetider på över ett år. Bara fem regioner kan erbjuda hörselrehabilitering inom vårdgarantins tre månader, visar en ny kartläggning från Hörselskadades Riksförbund. Se hela listan med väntetider, region för region (pdf).

Extrema väntetider

– Väntetiderna är extrema, trots heroiska insatser av hörselvårdens personal runt om i landet, konstaterar Ulf Olsson, som är djupt oroad över konsekvenserna. 
– Vi möter förtvivlade yrkesverksamma som tvingas sjukskriva sig och pensionärer som blir isolerade från social kontakt. Att behöva klara sig utan fungerande kommunikation i månader och år – det är helt enkelt fruktansvärt. Det innebär dessutom en allvarlig hälsorisk; obehandlad hörselnedsättning är den främsta riskfaktorn för utveckling av demens. 

Risk för demens 

De långa köerna beror i huvudsak på att hörselvården är underbemannad i många regioner. En av fem vuxna har en hörselnedsättning och allt fler söker hörselvård. Det råder brist på audionomer, men i många regioner finns det inga lediga tjänster, trots långa köer. 

– Så här kan det inte fortsätta. Nu måste regionerna agera, för att förhindra att det här utvecklar sig till en folkhälsokris, säger Ulf Olsson. 
– Varje krona satsad på hörselvården i dag bidrar till att förhindra stora kostnader för sjukskrivningar och demensvård i morgon.

Väntetider för hörapparatutprovning, region för region (pdf)

_________________________________________________

För mer information och tips på intervjupersoner:
Ingvild Falkenhaug, chef Politik, opinion och kunskap,
tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

________________________________________________

Hörselveckan 14-20 oktober

Just nu pågår Hörselveckan, 14-20 oktober, med Hörselskadades Dag imorgon, lördag. Då är medlemmar i Hörselskadades Riksförbund runt om i landet ute och sprider kunskap och upp­manar allmänheten att kolla hörseln.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulf Olsson, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Ulf Olsson, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)
Foto: HRF
Ladda ned bild

Dokument

Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största organisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer på  hrf.se 

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye